Skötsel och underhåll av batterier

Första laddningen

Vi rekommenderar att du laddar batteriet helt till att börja med, eftersom batteriet bara är delvis laddat vid leveransen. Batteriet har full kapacitet redan från början och behöver inte laddas helt flera gånger.

Tips för korrekt laddning

Litiumjonbatteriernas livslängd beror på många faktorer, t.ex. laddningscykler och förvaring. Även om du inte använder ditt elcykelbatteri kommer det gradvis att förlora laddningskapacitet.

• När du laddar batteriet ska du se till att det endast laddas med en originalladdare från Bosch.
  • Se till att närmiljön är torr och att det finns en brandvarnare.
  • Ladda om möjligt batteriet i rumstemperatur.
  • Efter laddning ska batteriet och laddaren kopplas bort från elnätet.
  • Undvik att ofta cykla tills batteriet är helt tomt.

Batteriet är utrustat med temperaturövervakning som endast tillåter laddning i temperaturintervallet mellan 0 °C och 40 °C.

Batteriet kan laddas vid valfri laddningsnivå. Att avbryta laddningen skadar inte batteriet.

Värme

Se till att parkera elcykeln i skuggan eller i ett svalt rum. Elcykelbatteriet kan skadas vid höga temperaturer, undvik därför överdriven uppvärmning och direkt solljus. Det intelligenta batterihanteringssystemet från Bosch skyddar batteriet från för höga driftstemperaturer och garanterar säker drift.

Användning av batteriet på vintern

Vid vintercykling (framför allt i temperaturer under 0 °C) rekommenderar vi att batteriet laddas i rumstemperatur och sedan installeras i elcykeln precis före cykelturen.

Förvaring av batteriet på vintern

För längre förvaring rekommenderar vi:

• Förvara batteriet vid en laddningsnivå på 30-60 %.
  • Förvara batteriet i rumstemperatur i ett torrt rum.
  • Förvara inte batteriet i närheten av brandfarliga eller lättantändliga föremål.
  • Förvara batteriet i ett rum med en fungerande brandvarnare.

Livslängd

Batteriets livslängd påverkas framför allt av belastningens typ och varaktighet. Vid normal användning och hantering kan ett Bosch eBike-batteri under sin livslängd klara av en sträcka på upp till 60 000 km.

Rengöring och skötsel

Du kan använda en fuktig trasa för rengöring av batteriet. Instickspolerna bör rengöras regelbundet och smörjas lätt med tekniskt vaselin. Ta alltid ur batteriet ur din elcykel innan du rengör det. För att skydda de elektroniska komponenterna får batteriet aldrig rengöras med en direkt vattenstråle och absolut inte högtryckstvätt

Fukt

Batterihållaren är utformad så att vatten kan rinna bort och kontakterna torkar. För att det ska fungera ska du se till att hållaren och kontaktområdet hålls rena. Kontakterna har en beläggning som skyddar ytan mot korrosion och slitage. Vid behov kan du då och då använda tekniskt vaselin.

Reparation

Av säkerhetsskäl får defekta, gamla eller "uttjänta" batterier inte repareras eller rekonditioneras. Litiumjonbatterier är komplexa, fint kalibrerade system med högt energiinnehåll. Efter en reparation går det inte längre att garantera korrekt funktion och optimalt samarbete med batterihanteringssystemet. Det går heller inte att garantera att batterihuset är tätt när batteriet sätts ihop igen.

Av säkerhetsskäl måste batterier genomgå omfattande serietester som uppfyller kraven enligt nationell och internationell lagstiftning och normativa krav innan de får användas i trafiken. Dessa serietester kan inte genomföras på ett enstaka reparerat batteri på grund av det föreskrivna antalet deltester. Detta omfattar till exempel läckagekontroll samt överbelastningstester och kortslutningskontroller. Om dessa tester inte utförs är risken stor att t.ex. fukt tränger in i batteriet och i värsta fall orsakar en kortslutning som kan utgöra en fara. Allt detta kan ha säkerhetsrelevanta följder. Av säkerhetsskäl avråder Bosch därför starkt ifrån att utföra några reparationer på batteriet.

eBike-batterier från Bosch får under inga omständigheter öppnas, inte heller inom ramen för en reparation som utförs av tredje part. Om batteriet öppnas innebär det ett ingrepp i det leveransskick som Bosch godkänt. Det utgör en säkerhetsrisk. Det finns risk att ett eBike-batteri från Bosch efter en ej fackmässigt utförd reparation (t.ex. om kablar kläms eller inte dras korrekt, om komponenter lossnar eller vid elanslutningar av sämre kvalitet) kan börja brinna pga. kortslutning. Vid användning av ett elcykelbatteri som en gång har öppnats består dessa faror även vid en senare tidpunkt.

Avfallshantering av elcykelbatterier

Du kan kostnadsfritt lämna in ditt gamla eller defekta elcykelbatteri till en cykelåterförsäljare, som sedan ser till att det återvinns på ett miljövänligt sätt. Du behöver inte köpa ett nytt batteri för att kunna lämna in ditt gamla batteri.

Observera att du aldrig ska vidröra skadade batterier med dina bara händer, eftersom elektrolyt kan läcka ut och orsaka hudirritation. Förvara ett defekt batteri på ett säkert ställe utomhus med övertejpade kontakter och ta det till din cykelåterförsäljare för korrekt avfallshantering så snart som möjligt.

Mer information om återvinning av batterier i [Sverige] hittar du "här".