Holde ved like batteriet

Førstegangslading

Batteriet leveres i delvis oppladet stand, og det anbefales derfor å lade det opp helt før førstegangsbruk. Batteriet vil ha maksimal ytelse fra start av, og trenger ikke å fullades flere ganger.

Slik lader du riktig

Levetiden til litiumbatterier varierer ut fra en rekke faktorer (f.eks. ladesykluser og lagring). Ladekapasiteten svekkes dessuten gradvis også selv om du ikke bruker elsykkelbatteriet.
– Pass på at du kun lader batteriet med en original Bosch-lader.
– Lad i tørre omgivelser med installert røykvarsler.
– Lad batteriet fortrinnsvis ved romtemperatur.
– Koble fra batteriet og laderen fra strømnettet etter endt lading.
– Unngå å lade tomt batteriet ofte.

Temperaturovervåkningen som batteriet er utstyrt med, gjør det kun mulig å lade ved temperaturer mellom 0 °C og 40 °C.

Batteriet kan lades fra hvilken som helst ladestatus. Det vil ikke skade batteriet om ladeprosessen avbrytes.

Varme

Sørg for å sette elsykkelen i skyggen eller på et kjølig rom. Elsykkelbatteriet kan bli skadet ved høye temperaturer, og du må derfor unngå at det overopphetes eller utsettes for direkte sollys. Det intelligente Bosch-batteristyringssystemet beskytter det oppladbare batteriet mot for høye driftstemperaturer og sørger for sikker drift.

Bruk av batteriet om vinteren

Ved bruk om vinteren (spesielt under 0 °C) anbefaler vi at du først setter batteriet, som er oppladet og lagret ved romtemperatur, inn i elsykkelen rett før du starter turen.

Vinterlagring av batteriet

Ved lagring over lengre tid anbefaler vi følgende:
– Lagre batteriet med en ladestatus på 30–60 %.
– Lagre batteriet tørt og ved romtemperatur.
– Unngå å lagre batteriet nær brennbart eller lettantennelig materiale.
– Lagre batteriet på et sted der med installert røykvarsler.

Levetid

Levetiden til batteriet påvirkes hovedsakelig av hvordan og hvor lenge det brukes. Avstanden som et Bosch eBike-batteri tilbakelegger i løpet av levetiden, kan være opptil 60 000 km hvis det brukes og behandles på riktig måte.

Rengjøring og vedlikehold

Du kan rengjøre batteriet med en fuktig klut. Polene bør rengjøres fra tid til annen og smøres lett med teknisk vaselin. Batteriet må tas ut før hver rengjøring av elsykkelen. For å beskytte de elektroniske komponentene må batteriene ikke rengjøres med en direkte vannstråle eller høytrykksspyler

Fuktighet

Batteriholderen er designet slik at vannet kan renne av og kontaktene kan tørke. For å bevare det slik må innsettings- og kontaktområdet holdes rent. Kontaktene har et belegg som beskytter overflaten mot korrosjon og slitasje. Ved behov kan man fra tid til annen bruke teknisk vaselin.

Reparasjon

Av sikkerhetsmessige årsaker bør ikke gamle eller "utbrukte" oppladbare batterier repareres eller renoveres. Oppladbare litiumbatterier er komplekse, nøyaktig avstemte systemer med et høyt energiinnhold. Ved en eventuell reparasjon kan vi ikke garantere at batteriet fungerer korrekt og at det er optimalt tilpasset batteristyringssystemet. Det er heller ikke mulig å garantere at dekselet til det oppladbare batteriet er like tett etter en ny montering.

Av sikkerhetsgrunner må oppladbare batterier bestå omfattende serietester i henhold til nasjonal og internasjonal lovgivning og normative krav før de kan tas i bruk. Slike serietester kan ikke utføres for et enkelt reparert oppladbart batteri på grunn av det påbudte antallet testprøver. Dette omfatter for eksempel lekkasjetesting samt overladings- og kortslutningstester. Uten slike tester vil det være stor risiko for at det for eksempel kommer fukt i batteriet. Dette kan i verste fall forårsake kortslutning, med farene som dette medfører. Alt dette kan få følger for sikkerheten. Av sikkerhetsmessige årsaker fraråder derfor Bosch sterk å reparere batteriet.

Bosch eBike-batterier får under ingen omstendigheter åpnes, heller ikke i forbindelse med reparasjon hos en tredjepart. Åpning av batteriet gjelder som inngrep i leveringstilstanden som er godkjent av Bosch, og innebærer en sikkerhetsrisiko. Det er fare for at et ikke-forskriftsmessig reparert Bosch eBike-batteri kan begynne å brenne på grunn av kortslutning – f.eks. på grunn av klemte ledninger, feil føring av ledninger, løsnede komponenter eller forringede elektriske forbindelser. Disse farene vil foreligge også senere ved fortsatt bruk av et åpnet elsykkelbatteri.

Kassering av elsykkelbatteriet

Du kan levere inn gamle/defekte elsykkelbatterier kostnadsfritt hos en sykkelforhandler, som deretter sørger for at de resirkuleres på en miljøvennlig måte. Det er ikke nødvendig å kjøpe et nytt batteri for dette.

Vær forsiktig så du ikke berører skadde oppladbare batterier med bare hender. Elektrolytt kan lekke ut og føre til hudirritasjon. Skadde batterier oppbevares med kontaktene teipet over, på et trygt sted utendørs inntil de snarest mulig kan leveres inn hos en sykkelforhandler.

Du finner mer informasjon om resirkulering av batterier i Tyskland her.