Zo makkelijk is het -

fietsrem afstellen

Zo makkelijk is het -

fietsrem afstellen

De fietsrem controleren en afstellen

Met een eBike rijd je vlotter en accelereer je met de ondersteuning van de elektromotor sneller dan met een gewone fiets. Daarom is het des te belangrijker om een goed werkende rem te hebben. Onderhoud en reparatie van schijf- en naafremmen kun je beter aan experts overlaten, kleinigheden aan de velgrem kun je zelf verhelpen. Ontdek hier hoe je eenvoudig je fietsrem kunt controleren en afstellen.

Wat voor soort fietsremmen zijn er?

Hoe hoger de snelheid en hoe slechter de weersomstandigheden, des te groter is de uitdaging voor de rem van je eBike. Met toenemend gebruik neemt ook de slijtage toe. Eenmaal per jaar moeten eBikes een onderhoudsbeurt krijgen – de remtest maakt deel uit van elke voorjaarscontrole!

  • Hydraulische schijfremmen worden met name gebruikt op hoogwaardige tweewielers zoals eMountainbikes – op de meeste Bosch eBikes zijn schijfremmen gemonteerd. Werkingsprincipe: remschoenen drukken tegen een schijf die op de wielnaaf is gemonteerd. Voordeel: in natte omstandigheden is het remvermogen hoger dan bij velgremmen. Dit maakt het rijden op een elektrische fiets veilig, vooral offroad. Nadeel: schijfremmen moeten nauwkeurig worden afgesteld en zijn bovendien duurder om te repareren en te vervangen.
     
  • Velgremmen hebben minder remkracht dan schijfremmen, maar zijn meestal prima geschikt voor dagelijks gebruik. Voorwaarde is wel dat ze niet versleten zijn en nog vol remvermogen bieden. Velgremmen zijn de meest voorkomende vorm van fietsremmen; ze worden ook wel V-remmen of cantilever-remmen genoemd. Werkingsprincipe: Als je aan de remgreep trekt, beweegt de remklauw op het voor- of achterwiel via een kabel. Twee remblokjes (remschoenen) drukken van buitenaf tegen de velg en verminderen zo de snelheid.
     
  • Terugtrapremmen bevinden zich in de naaf van het achterwiel en zijn praktisch onderhoudsvrij.
     
  • Trommelremmen met kabel bevinden zich meestal in de naaf van het voorwiel. Net als een velgrem kun je deze fietsrem afstellen, maar reparatie en vervanging zijn ingewikkeld en horen thuis in vakkundige handen.

Wist je dit?

Bosch heeft met eBike-ABS voor het eerst een standaard antiblokkeersysteem voor eBikes gelanceerd. Waar je een eBike met ABS kunt laten testen, vertellen we je hier.

Wist je dit?

Bosch heeft met eBike-ABS voor het eerst een standaard antiblokkeersysteem voor eBikes gelanceerd. Waar je een eBike met ABS kunt laten testen, vertellen we je hier.

De velgrem controleren en afstellen

Wat te doen als de velgrem aanloopt of de remkracht merkbaar is afgenomen? Dit kan te wijten zijn aan de velg (onbalans/slag in het wiel), die mogelijk moet worden vervangen. Neem contact op met je fietsendealer. Of het probleem is te wijten aan een verkeerd afgestelde rem.

De remblokken mogen in de nulstand niet te dicht bij de velg staan. Als je aan de remgreep trekt, moeten ze snel werken. Als je de remgreep loslaat, moeten ze uit zichzelf terugbewegen.

1. Controleer eerst de slijtage van de velgrem. De groeven in het oppervlak van de remblokken moeten duidelijk zichtbaar zijn. Anders is het profiel versleten. Een beschadigde remkabel moet worden vervangen.

2. De fietsrem afstellen: op de remgreep zit een stelschroef. Draai deze linksom iets uit en draai de contramoer rechtsom terug in de richting van de remgreep. Hierdoor wordt de remkabel korter en hoef je de remgreep minder ver in te trekken om te remmen.

3. Het kan zijn dat de remgreep nog te ver kan worden doorgetrokken. Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de remklauw. Draai de stelschroef op het stuur weer helemaal terug en controleer de positie van de remschoenen. Zij moeten met het grootst mogelijke oppervlak en precies op het midden tegen de velg kunnen wrijven. Gebruik een inbussleutel om de positie van de remblokken aan te passen en vervang ze als ze te veel versleten zijn.

Loopt de velgrem nog steeds aan? Dan kan de oorzaak liggen in een te kleine afstand tussen het remblokje en de velg. De afstand moet ongeveer de dikte van een centmuntstuk zijn. Je kunt de afstand aanpassen door de remkabel vast te houden en de schroef bovenaan de remklauw los te draaien met een 5 mm inbussleutel om de remkabeldraad te verplaatsen. Als de afstand tussen de remblokken te groot was, moet je de remklauw dichterbij vastzetten.

De schijfrem controleren en afstellen

Hydraulische schijfremmen moeten regelmatig worden gecontroleerd en het remsysteem moet zo nodig worden ontlucht en bijgevuld. Wat te doen als de schijfrem niet meer goed remt of aanloopt? De remschijf kan licht verbogen zijn, waardoor de remblokken tijdens het rijden aanlopen. Het is beter om dit door een vakman te laten doen, want die heeft het juiste gereedschap en de benodigde knowhow.

Nu dealers in de buurt vinden

Huidige locatie