Samen voor plastic vrij land en zee

Plastic Whale

Samen voor plastic vrij land en zee

Plastic Whale

Plastic in zicht!

In deze video zie je de milieubewuste mannen en vrouwen van Plastic whale, ’s werelds eerste plastic fishing-bedrijf, in actie. Op boten gemaakt van gerecycled materiaal vissen zij naar afval in de Nederlandse wateren. Met netten halen ze de drijvende spullen binnen, om er vervolgens, na transport via de eCargo Bike, nieuwe boten en kantoormeubelen van te maken.

 

 

Plastic in zicht!

Video plastic Whale

Plastic Soep

Plastic afval is een groeiend, wereldwijd probleem. Een belangrijke reden die verklaart waarom iets als de ‘plastic soep’ in onze oceanen drijft, is dat zowel mensen als bedrijven plastic zien als een eindproduct waar je verder weinig meer mee kan. Plastic Whale, gevestigd in Amsterdam en 's werelds eerste plastic fishing-bedrijf, wil deze denkwijze veranderen door mensen te laten zien dat plastic geen afval is, maar een waardevolle grondstof. 

Samen plastic afval vissen

Daarom gaan de Plastic Whalers de Nederlandse wateren op en helpen ze actief bij het schoonmaken hiervan door samen met bedrijfsmedewerkers, studenten en kinderen naar plastic afval te vissen. Het verzamelde afval wordt vervolgens per boot en eCargo Bike naar verwerkingslocaties gebracht en verwerkt tot nieuwe boten, maar ook tot kantoormeubilair. Door dit te doen, laat het kleine bedrijf uit Amsterdam andere bedrijven wereldwijd het nut inzien van het verzamelen van plastic en nodigt het hen uit om te stoppen met praten en actie te ondernemen. 

Sinds 2011

Opgericht in 2011 aan de hand van de duurzame visie van Marius Smit, is Plastic Whale inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die elk jaar tienduizenden stukken afval, waaronder PET-flessen, blikjes, sigaretten en (recenter) weggegooide mondkapjes, uit het water vist. Dit afval wordt omgezet in vlokken en vezels die op hun beurt worden verwerkt tot nieuwe boten voor de plasticvloot, maar ook tot strakke designkantoormeubels die weer worden verkocht aan bedrijven. 

Krachtige cijfers

Dankzij zijn constante inzet heeft Plastic Whale tot nu toe al zo’n 26.000 mensen op kunnen trommelen om de Nederlandse kanalen schoon te maken, die samen vele duizenden zakken aan afval richting de verwerkingslocaties hebben gestuurd. In 2020 en 2021 zijn er daarnaast wereldwijd door Plastic Whale meer dan 340 afzonderlijke opruimacties georganiseerd, waaraan meer dan 6.000 mensen op het land deelnamen.

Bosch eBike Systems & Plastic Whale

Bosch International deelt met Plastic Whale de toewijding om actief het milieu te beschermen, en heeft zich als doel gesteld om in 2030 plasticvrij te zijn. Omdat Plastic Whale zich inzet voor een plasticvrije toekomst alsook mensen letterlijk mobiliseert, lag een partnerschap tussen de twee voor de hand. Als Bosch eBike Systems zijn we dan ook trots om ons partner te mogen noemen van zo’n geweldig initiatief. We helpen daarbij om afval van de boten naar de verwerking te transporteren met onze eCargo Bikes en vissen mee met onze eigen Bosch eBike-boot, gemaakt van weggegooide flessendoppen.

Voor meer info over Plastic Whale: klik hier