Veilig onderweg met de eBike

Stuttgart/Reutlingen – Wie kiest voor een eBike heeft de neiging deze als een conventionele fiets te gebruiken. Er zijn kleine, doch subtiele verschillen: De eBike weegt wat meer en door een extra duw kunnen hogere gemiddelde snelheden bereikt worden, en het besturen vereist andere vaardigheden. Daarom kan een opleiding nuttig zijn voor eBike-nieuwelingen. Bosch eBike Systems heeft voor het starten belangrijke tips voor eBike rijtechniek bijeen gebracht.

1 Voor we beginnen

Voor de eBike, zoals voor alle technische producten, geldt: men zal eerst wat tijd nemen en de eigenaardigheden van de eBike leren ontdekken. Een blik werpen op de handleiding of een zoektocht op de website van de fabrikant zijn zinvol. Aansluitend biedt een eerste"testrit" met de eBike zich aan – bijvoorbeeld op een parkeerterrein of een weide – om de rijkenmerken in de praktijk te testen. Hierbij zijn vooral twee veiligheidsvoorschriften op te volgen:

  • Door het relatief hoge tempo zijn goede remmen en de juiste remverhouding een "must". Dus eerst op een vrij stuk testen vooraleer het de tour opgaat.
  • Voor een goede actieradius en een veilige grip in de bochten is de bandenspanning cruciaal. Op de buitenmaten van de banden zijn de minimum en maximumdruk van elk model aangegeven. Opgelet echter: Bij het oppompen van de eBike zal u er rekening mee houden dat de aandrijving en accu een bijkomend gewicht opleveren. De bandenspanning moet derhalve iets hoger gekozen worden dan bij een conventionele fiets.

Indien u twijfelt aan de technische aspecten kan u altijd terecht bij de vakhandelaar. Bosch draagt actief bij aan de verdere opleiding en biedt de vakhandelaar regelmatig uitgebreide trainingen aan.

2 Vooruitziend rijden

Elektrische aandrijving stelt onze gewoonten op de weg in vraag. Elektrische auto's "zoemen" praktisch geluidloos voorbij. Dat is bij eBikes ook zo. Bovendien moeten de deelnemers aan het verkeer zich instellen op de verhoogde snelheid – bij eBikes ongeveer een tot 4 kilometer meter per uur. Daarom: opletten, en er zich van bewust zijn dat men steeds gepast kan reageren op onvoorziene situaties. De gebruiker van een eBike zal zijn snelheid aanpassen aan de actuele situatie en gevaarlijke situaties vermijden.

3 Op de juiste manier remmen

De hogere gemiddelde snelheid en het meergewicht van de motor en de aandrijving vraagt van de eBiker steeds de volle aandacht om te remmen. De kortst mogelijke remafstand krijgt men door het gelijktijdig gebruik van de rem vooraan en achteraan. De bestuurder moet duidelijk weten welke hendel de overeenkomstige rem bedient en hoe de fiets reageert. Want bij verkeerd gebruik kan de rem vooraan iemand uit het zadel werpen. Dit betekent: oefenen, oefenen, oefenen. Zo maakt men zich de optimale dosering eigen. Maar niet alleen de kracht op de remhendel, maar ook de ondergrond heeft zijn invloed: vooral op sneeuw, modder of grind moet de eBiker de rem vooraan gedoseerd gebruiken.

eBiker op een verkeersoefenterrein

4 Evenwicht en bochtenwerk

Stop-and-go verkeer met matige snelheid in het straatverkeer staat dagelijks op de agenda. Maar ook sprinten moeten men oefenen. Bovendien geldt: De blik steeds in de rijrichting houden en in de bochten hoofd en bovenlichaam actief in de richting van de bocht draaien.

5 Hindernissen overwinnen

Stoepranden en kuilen behoren tot het dagdagelijks leven van de fietser. U kan ze best onder controle houden door het voorwiel vrij spel te geven: hiertoe beweegt men het bovenlichaam juist voor de rand in de richting van het stuurwiel en trekt dan het lichaamsgewicht in een ruk naar omhoog. Deze beweging verlangt een zekere routine. Als u zich hierbij onzeker voelt of wanneer de hindernis te hoog is, stap dan even af. Om te oefenen, gebruik een lage stoeprand of gebruik een stokje op een oefenplaats. Belangrijk: Niet te hevig aan het stuur rukken. Heeft men niettemin de neiging om achterover te kantelen, eenvoudig de rem achteraan bedienen en het voorwiel zakt terug naar de grond. Over het algemeen geldt: de stoepranden best in dwarsrichting oprijden. Zo vermijdt men wegschuiven.

Een belangrijke basisregel: Veiligheid geniet de absolute prioriteit. De helm mag bij geen enkele rit met de eBike ontbreken. In-mold-helmen bieden goede bescherming. Kenmerk: Het absorberende schuim wordt bij de productie direct in de buitenste schaal gesproeid. Klanten moeten letten op een passend keuringszegel: DIN EN 1078 (CE).

Bosch eBike Service serie

Veilig de winter door

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de fietspaden worden leger. Wanneer de winter voor de deur staat, bergen veel mensen hun fiets op in de kelder of de garage, om deze er pas in de lente weer uit te halen. Maar dat hoeft helemaal niet! Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets en komt met de eBike probleemloos de wintermaanden door.

Meer informatie

11 vragen over de eBike-accu

De accu vormt de energiebron van de eBike. Deze voorziet de elektromotor van elektrisch vermogen dat nodig is voor de ondersteuning bij het fietsen. Het ligt dus voor de hand dat vooral over de eBike-accu vaak wordt gediscussieerd en gedelibereerd. Wat zijn de verschillen tussen accu's? Wat is de actieradius van de acculading? Waarop moet ik letten bij het opslaan? Thomas Raica, hoofd Technische klanttoepassingen, geeft informatie en tips.

Meer informatie

10 redenen voor een eBike

eBiken komt eraan. Jong of oud, stedelijk of sportief - met elektrische rugwind rijdt men relaxter, langer, frisser. Een nichebeweging is een trend geworden.

Meer informatie