Met de eBike veilig de winter door

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de fietspaden worden leger. Wanneer de winter voor de deur staat, bergen veel mensen hun fiets op in de kelder of de garage, om deze er pas in de lente weer uit te halen. Maar dat hoeft helemaal niet! Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets en komt met de eBike probleemloos de wintermaanden door.

De eBike winterklaar maken

In de winter is het natter, kouder en donkerder dan in de zomermaanden. Daarom is een complete wintercheck van de fiets, al dan niet met elektrisch aandrijvingssysteem, altijd raadzaam. Verlichting, remmen en versnellingen moeten vlekkeloos functioneren om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Vocht maakt voor een eBike niets uit, omdat de onderdelen tegen regen en spatwater beschermd zijn.Een neopreenhoes is het perfecte accessoire dat de accu beschermt tijdens rijden bij temperaturen onder nul, beschikbaar bij de lokale fietsenwinkel.

De accu beschermen

De accu is het meest gevoelige onderdeel van de eBike. Bij lage temperaturen kan de capaciteit teruglopen, wat gevolgen heeft voor de actieradius. Bij gebruik in de winter bij temperaturen onder nul is het daarom raadzaam, de accu te verwijderen, bij kamertemperatuur op te slaan en pas kort voor vertrek weer in de eBike te plaatsen. Na afloop van de fietsrit moet de accu bij voorkeur binnen, bij een temperatuur tussen 10 en 20 graden worden bewaard. Bij het laden van de accu geldt hetzelfde: De lithium-ion-cellen moeten bij kamertemperatuur worden opgeladen.

eBiken bij sneeuw en ijs

Bij zeer ongunstige weersomstandigheden zoals ijzel of opgewaaide sneeuw moeten zowel eBikes als gewone fietsen rechtop blijven. In de winter is het raadzaam alleen op de fiets te stappen als u zich in staat acht onder de lastige omstandigheden te rijden. Anticiperend rijden is met name op met sneeuw of ijs bedekte wegen een eerste vereiste. eBikers moeten bij het wegrijden afzien van sterke motorondersteuning – bij het Bosch aandrijvingssysteem bijvoorbeeld de Turbo-modus –, omdat anders de wielen doorslippen en de grip kunnen verliezen. Wie in de winter regelmatig over vaste sneeuwlagen rijdt, kan zijn toevlucht nemen tot spijkerbanden. Deze zijn echter alleen voor eBikes met ondersteuning tot 25 km/h toegestaan.

Geschikte kleding

Als het gaat om kleding bij het fietsen hebben eBiker een groot voordeel: wanneer de temperatuur daalt en dikke winterkleding nodig is, gaan ze dankzij de elektrische ondersteuning niet zo snel transpireren. Daarmee neemt het gevaar van afkoeling af. Maar ook bij het eBiken zijn jacks met ademend vermogen nuttig; deze houden lichaamswarmte vast, maar laten lucht door en bieden een zekere mate van comfort. Op de fiets worden vingers heel snel koud, dus zijn handschoenen onmisbaar. Dunne voorhoofdsbanden en mutsen houden het hoofd warm en passen onder de helm, die ook in de winter zeker niet mag ontbreken. In het donkere jaargetijde is het ook zeer belangrijk om door andere verkeersdeelnemers goed te worden gezien. Daarvoor zijn lichtgekleurde kledingsstukken met reflectoren verkrijgbaar.

De eBike op de juiste manier stallen

eBikes kunnen ´s winters zowel binnen als buiten staan, zolang ze tegen sneeuw en regen beschermd zijn. Een garage of kelder is het beste. Wie zijn eBike onder de carport of in een onverwarmde schuur stalt, moet wel de accu verwijderen en bij kamertemperatuur opslaan. Accu´s van eBikes die de hele winter niet worden gebruikt, moeten ook worden verwijderd en met ongeveer 30 tot 60 procent laadcapaciteit op een droge, niet al te koude plaats worden bewaard. In tegenstelling tot enkele andere accu´s hoeven de Bosch PowerPacks tijdens de winterstop niet te worden bijgeladen – ongeacht de tijd dat de eBike niet wordt gebruikt.

Bosch eBike Service serie

eBiker op een verkeersoefenterrein
Veilig blijven met een eBike

Er zijn kleine, maar subtiele verschillen tussen een eBike en een conventionele fiets, zoals meer gewicht, iets meer snelheid en een andere bediening. We hebben daarom enkele belangrijke tips voor beginnende eBike-rijders bij elkaar gezet.

Meer informatie

11 vragen over de eBike-accu

De accu vormt de energiebron van de eBike. Deze voorziet de elektromotor van elektrisch vermogen dat nodig is voor de ondersteuning bij het fietsen. Het ligt dus voor de hand dat vooral over de eBike-accu vaak wordt gediscussieerd en gedelibereerd. Wat zijn de verschillen tussen accu's? Wat is de actieradius van de acculading? Waarop moet ik letten bij het opslaan? Thomas Raica, hoofd Technische klanttoepassingen, geeft informatie en tips.

Meer informatie

10 redenen voor een eBike

eBiken komt eraan. Jong of oud, stedelijk of sportief - met elektrische rugwind rijdt men relaxter, langer, frisser. Een nichebeweging is een trend geworden.

Meer informatie