10 redenen voor een eBike

eBiken komt eraan. Jong of oud, stedelijk of sportief - met elektrische rugwind rijdt men relaxter, langer, frisser. Een nichebeweging is een trend geworden: Intussen zijn 2,5 miljoen eBikes onderweg op de Duitse wegen. Het loont om over te stappen op de eBike. Waarom dat zo is en hoe de eBike mensen meer verbindt dan scheidt, leest u hier.

1. Het milieu is blij

Met name in het dagelijks gebruik ontzien eBike-rijders het milieu. De helft van alle autoritten is niet langer dan vijf kilometer. En volgens het Federaal milieu-agentschap liggen de CO2-emissies bij een personenauto rond veertig keer hoger dan bij een fiets met elektromotor. Wie voor de korte ritten dus in plaats van op het gaspedaal te trappen op de eBike stapt, ontziet het milieu - en is bovendien stil en economisch onderweg.

2. Gisteren was er tegenwind

Wie heeft zich bij steile bergen, striemende tegenwind niet al eens wat ondersteuning bij het fietsen gewenst? Een onzichtbare ¨hand¨, die zacht duwt. Starten op een helling of steile beklimmingen, die nagenoeg moeiteloos lukken. Bergen, die geen hindernis meer zijn. Tegenwind, die nauwelijks een rol speelt. De eBike maakt het mogelijk.

3. Houdt fit, maakt mobiel.

Elektrische fietsen zijn alleen iets voor de gezelligen en de comfortabelen? Klopt niet! Want ondanks elektrische ondersteuning gaat het alleen vooruit, als de eBiker op de pedalen trapt. En hoe sterk de elektromotor ondersteunt, beslist iedereen zelf. Studies tonen aan, dat eBikers meer fietsen en bovendien duidelijk langer dan conventionele fietsers. Dus: Op de fiets met elektrische rugwind - ongeacht of het comfortabel is, of sportief.

4. Perfect om te pendelen

Wie bij de rit naar het werk in beweging wil blijven, kiest een ander zadel. Met de eBike is men sportief onderweg. Een blik op de statistiek toont aan: Er zijn 30 miljoen fietsers in Duitsland. De weg naar het werk van 25 miljoen daarvan ligt onder 25 kilometer, bijna iedere tweede Duitse forens rijdt zelfs minder dan 10 kilometer naar het werk. eBikes zijn voorbestemd voor deze afstanden.

5. Opluchting, ontspanning, extra stuwkracht

Dankzij de gelijkmatige, instelbare ondersteuning door het eBike-aandrijvingssysteem is de eBike geschikt voor training of weer beginnen na een blessure. Bovendien voorkomt de aandrijving te sterke belastingen in knie en bovenbeenspieren. Dat ontziet gewrichten, banden en pezen. U wilt gezond en fit zijn, uw welzijn verbeteren? De eBike is een stap in de juiste richting.

6. Ra(a)dgever

Geen zin in discussies en ¨gemopper¨? Geen zin in onenigheid? Wanneer mensen met verschillende fysieke omstandigheden en wensen samen op tour gaan, kantelt snel de stemming. Een kleine motor kan daar uitstekende diensten leveren: De elektrische ondersteuning compenseert prestatieverschillen, brengt mensen weer samen. Zo wordt de gezamenlijke tour tot een belevenis die vrolijk maakt: op meer!

7. Ontziet de portemonnee

Elektrofietsen zijn zowel in de aanschaf alsook in het onderhoud duidelijk voordeliger dan personenauto's. Benzinekosten, verzekering, belasting of parkeergeld? Geen. Zo liggen de energiekosten voor een auto met dieselmotor per 100 kilometer tegenwoordig op rond 7,00 Euro, met de eBike op ongeveer 0,25 Euro. Uitgespaard geld. Al plannen?

8. Plezierfactor

eBikes ontnemen de fietser de moeite en vergroten het plezier. Met de elektrische ondersteuning rijdt de eBiker veel anderen ontspannen voorbij. De eBike is bij afstanden tot en met 5 kilometer vaak het snelste vervoermiddel in het stadsverkeer - en men blijft daarmee ook tot 10 kilometer langen wegen zorgeloos de personenauto bij.

9. Mobiliteit puur

Interlokaal verkeer? Met de eBike geen probleem. Op de elektrische fiets naar het station, met de trein verder, dan met openbaar vervoer of een leen-eBike naar de bestemming. Met elektrofietsen is men snel en flexibel. Afstanden worden makkelijk overwonnen, de actieradius vergroot zich. Met name in de stad gaat het met de elektrische rugwind snel. De eBiker laat files achter zich en de zoek naar een parkeerplaats is voorbij.

10. Er is voor iedereen iets bij

De markt biedt steeds meer modellen en varianten: eBikes met topsnelheden tot 25 km/u of 45 km/u. Fietsen met een elektrische aandrijving zijn er voor gebruik in de stad of op het platte land, voor touren in de vrije tijd, of voor ambitieuze bergtopbestormers. Het aanbod is veelzijdig - voor ieder eBike-type het passende wiel. Wat blijft: De pijn van het kiezen.

Bosch eBike Service serie

eBiker op een verkeersoefenterrein
Veilig blijven met een eBike

Er zijn kleine, maar subtiele verschillen tussen een eBike en een conventionele fiets, zoals meer gewicht, iets meer snelheid en een andere bediening. We hebben daarom enkele belangrijke tips voor beginnende eBike-rijders bij elkaar gezet.

Meer informatie

Veilig de winter door

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de fietspaden worden leger. Wanneer de winter voor de deur staat, bergen veel mensen hun fiets op in de kelder of de garage, om deze er pas in de lente weer uit te halen. Maar dat hoeft helemaal niet! Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets en komt met de eBike probleemloos de wintermaanden door.

Meer informatie

11 vragen over de eBike-accu

De accu vormt de energiebron van de eBike. Deze voorziet de elektromotor van elektrisch vermogen dat nodig is voor de ondersteuning bij het fietsen. Het ligt dus voor de hand dat vooral over de eBike-accu vaak wordt gediscussieerd en gedelibereerd. Wat zijn de verschillen tussen accu's? Wat is de actieradius van de acculading? Waarop moet ik letten bij het opslaan? Thomas Raica, hoofd Technische klanttoepassingen, geeft informatie en tips.

Meer informatie