På farten med Maximilian Semsch på Alb-Cross

Over de Schwäbiske alper på eBike 

På farten med Maximilian Semsch på Alb-Cross

Over de Schwäbiske alper på eBike 

De Schwäbiske alper er blandt ​​de smukkeste middelhøje bjergkæder i Tyskland og strækker sig fra Donauwörth til Tuttlingen over et areal på næsten 6.000 km². Over de Schwäbiske alper løber den udfordrende cykel-rute "Alb-Cross“, som jeg fulgte over 250 km, og hvor jeg tilbagelagde 4.200 højdemeter. Kan man lide sportslig kørsel og elsker udfordringer, vil man blive begejstret for Alb-Cross.

Rejs bekvemt med tog

Jeg rejste komfortabelt med tog, først til Stuttgart, derefter videre med S-Bahn til Kirchheim unter Teck. Derfra er der kun syv km. til Owen, hvor jeg tilbragte turens første nat. Owen ligger lige under Burg Teck, og cykelruten, der er markeret med gule “X-ing”-skilte, kører lige forbi min bolig.

Historien om kringlen

Den første dag begyndte med et par rolige kilometer i dalen via Beuren til Neuffen, direkte efterfulgt af den første stigning på 15 % op til Burg Hohenneuffen. På trods af, at jeg kørte på eBike, kom jeg til at svede men blev belønnet med en storslået udsigt 20 min. senere. For fra slotskomplekset fra det 12. århundrede har du en vidunderlig 360° panoramaudsigt. Alb-Cross fører ad mange uasfalterede veje, for det meste langt væk fra vejen og gennem barsk, smuk natur. Efter en hurtig nedstigning forbi en krystalklar strøm nåede jeg Bad Urach, hvor jeg mødte min første schwabiske original. Heiner Beck på 56 år er bagermester og ejer 18 filialer af bageriet "Becka Beck". Når det er muligt, bruger han økologiske råvarer fra regionen, selv hans brug af krydderiet kommen stammer fra de schwabiske alper, og jeg havde en aftale med ham til frokost med kalvepølse. Under frokosten fortalte Heiner mig historien om kringlen, der blev opfundet i Bad Urach i 1477: ”Den daværende bagermester var faldet i unåde hos grev Eberhard og blev dømt til døden. Han kunne kun redde sig selv ved at bage et brød inden for tre dage, hvorigennem solen skinner tre gange. Da bagermesteren så sin kone med armene over kors, var formen på kringlen født. Desværre tabte bageren kringlen i den lud, der blev brugt til rengøring inden bagning. Da han ikke havde mere tid, bagte han blot kringlen, selv om den var dyppet i lud. Men greven var begejstret, bagermesterens liv blev skånet, og vi har nu spist kringler i over 500 år."

Det er godt, at jeg havde Nyon med

Jeg cyklede videre via Reutlingen, Mössingen og Genkingen til min destination i Lichtenstein. Fra mit værelse havde jeg en vidunderlig udsigt til Lichtenstein Slot, eller var det snarere Lichtenstein Slot, der tronede 300 meter over mig på en afsats? Det kunne jeg tale om næste morgen med Eberhard Etter, der har arbejdet heroppe som slotsforvalter i ti år. Først skulle jeg dog finde vejen til slottet, hvilket ikke var så nemt i tyk tåge, støvregn og en sigtbarhed på blot 50 meter. Det var godt, at jeg havde den nye Nyon cykelcomputer fra Bosch med for at teste den ​​på min tur. Da jeg havde downloadet turens GPX-rute på forhånd, var det aldrig et problem for mig at finde vej. 

Som Eberhard forklarede mig i begyndelsen, er Lichtenstein Slot det eneste eventyrslot i verden. Som bayrer måtte jeg naturligvis protestere og nævne, at Neuschwanstein Slot også eksisterer.

”Vi er det eneste slot her, der blev bygget på grund af et eventyr. I det 19. århundrede skrev Wilhelm Hauff eventyr som "Den lille Muk", "Det kolde hjerte" og "Kalif Storch". Kort før sin tidlige død af tyfus i en alder af blot 25 år udgav han romanen "Lichtenstein". Denne roman var til gengæld lige så vellykket i det 19. århundrede, som Harry Potter er i dag. Den handler om mord og kærlighed, og et fiktivt Lichtenstein Slot optræder i romanen. Hertug Wilhelm forelskede sig så meget i historien, middelalderen og slottet, at han efterfølgende opførte slottet, som det var beskrevet i romanen,” forklarede Eberhard. Det imponerende interiør kan i øvrigt ses på en guidet tur.

Altid nok energi - også til eBike-batteriet

Ved frokosttid var jeg forbi Alb-Gold, en regional nudelproducent, for at få en portion spätzle. Hvem ville have troet, at Schwaben er kendt over ti forskellige slags spätzle? Så kunne jeg få genopladet mine egne batterier og også mit cykelbatteri, for på Alb-Gold, som på mange andre restauranter og hoteller, er der adgang til offentlige eBike-ladestationer, de såkaldte Bosch PowerStations

Sidst på dagen var der en fem km lang nedkørsel til Risiberg, en lille landsby med blot fem huse. Da jeg ankom til Landgasthof Waldeck, stillede jeg min cykel i garagen, og samtidig kunne jeg opbevare mit batteri direkte i den aflåselige Bosch-ladestation og oplade det.

"Kom hurtigt, der er gratis øl!"

Fra Risiberg var der kun 20 km til Tuttlingen, der var målet for min lille tur. Men inden da havde jeg et stop på Hirsch-bryggeriet i Wurmlingen. I en alder af næsten 83 år arbejder den øverste chef Rainer Honer stadig på bryggeriet, der er en familievirksomhed gennem fem generationer. Hans øl har vundet flere priser, fortalte hr. Honer mig med en vis stolthed – og selv om jeg besøgte ham på en helligdag, tog han sig tid i to timer på at vise mig rundt. Ved siden af ​​bryggeriet kan man besøge et ølmuseum, der beskæftiger sig med ølbrygningens historie gennem de seneste århundreder. 

”Jeg kan stadig huske, da jeg startede her i begyndelsen af ​​1960'erne, hvor de schwabiske alper stadig var en fattig region, der slet ikke kan sammenlignes med i dag. Da jeg gik på kro som juniorchef, spredte det sig som en steppebrand, og de sagde, at "Bryggeriets juniorchef er her, så kom hurtigt, for der er gratis øl,” fortalte hr. Honer mig på en bred dialekt og med en stort smil. 

Konklusion - en fantastisk eBike-tur

Da jeg rullede de sidste par km til togstationen i Tuttlingen, så jeg tilbage på turen, og min konklusion er: Det er en fantastisk og en udfordrende tur for den erfarne eBiker. Brede terrændæk er en klar fordel. Et ekstra batteri kan være nyttigt, og det kan også være en god idé at tage en længere frokostpause for samtidig at benytte en af ​​de utallige ladestationer. Og meget vigtigt: Glem ikke regntøjet!

Du kan finde mere information om Alb-Cross her:

Lær mere