Bikepark Geisskopf

De wereldwijd eerste

Uphill Flow Trail

Film bekijken

Het idee

Vaak is er niet meer dan een schakel nodig om een keten te maken. Stefan Schlie bracht Diddie Schneider, zijn traildesigner, en Claus Fleischer, CEO von Bosch eBike Systems, samen. Onafhankelijk van elkaar werkten zij al enkele jaren aan Flow. Diddie Schneider hield zich bezig met afdalingsgerichte tochten die geschikt zijn voor beginners, families maar ook gevorderde mountainbikers.

Claus Fleischer en Stefan Schlie hielden zich bezig met de ontwikkeling van hoogwaardige en speciaal voor eMountainbikes ontwikkelde Performance CX-aandrijvingen, waarmee eMountainbikers in alle soorten en maten de Uphill Flow konden beleven. In de herfst van 2015 trof het drietal elkaar in het MTB Zone Bikepark Geißkopf om samen aan het idee van een Uphill Flow-tocht te werken. Ze wilden een totaalaanbod maken, waarmee zoveel mogelijk actieve sporters de Uphill Flow in een veilige omgeving konden beleven. Ze reden veel, wisselden ideeën uit en begonnen aan de uitwerking van een concept. Buiten de weekends wanneer het slecht weer was konden ze de trajecten in het park in tegengestelde richting afleggen, wat hun hielp te bepalen wat ze precies beviel aan bepaalde punten en welke elementen een Uphill Flow Trail nodig heeft.

In de herfst van 2015 trof het drietal elkaar in het MTB Zone Bikepark Geißkopf om samen aan het idee van een Uphill Flow-tocht te werken. Ze wilden een totaalaanbod maken, waarmee zoveel mogelijk actieve sporters de Uphill Flow in een veilige omgeving konden beleven. Ze reden veel, wisselden ideeën uit en begonnen aan de uitwerking van een concept.

Buiten de weekends wanneer het slecht weer was konden ze de trajecten in het park in tegengestelde richting afleggen, wat hun hielp te bepalen wat ze precies beviel aan bepaalde punten en welke elementen een Uphill Flow Trail nodig heeft.

 

„Flow is een individueel gevoel van welzijn.“

Stefan Schlie

Als je de video afspeelt, worden gegevens verzonden aan Google Ireland Limited. Meer informatie over de verwerking vind je in het privacybeleid van Google.

Als je de video afspeelt, worden gegevens verzonden aan Google Ireland Limited. Meer informatie over de verwerking vind je in het privacybeleid van Google.

Design & Innovation Award 2018

Bosch eBike Systems kreeg de Design & Innovation Award in de categorie "Toerisme & infrastructuur" voor de Bosch eBike Uphill Flow Trail in het Bikepark Geißkopf. De jury zag Bosch als pionier voor de jonge en opkomende sport eMountainbiking: "Bosch heeft samen met trailbouwexpert Diddie Schneider het potentieel ingezien en met de eBike Uphill Flow-Trail in het Bikepark Geißkopf bij Bischofsmais een tot nu toe uniek circuit voor eMountainbikers gerealiseerd", luidde het oordeel. De prijs werd in 2013 toegekend door de vaktijdschriften Enduro, E-Mountainbike en Grand Fondo. 

Met de "Design & Innovation Award" ondersteunen de branchedeskundigen je bij het vinden van de juiste aanbiedingen. Hiervoor worden producten, projecten en initiatieven niet alleen besproken, maar ook door een ervaren team getest en geanalyseerd. Daarbij onderscheidt de jury van de tijdschriften Enduro, E-Mountainbike en Gran Fondo zich door hun knowhow en jarenlang fietservaring. Voor de jury staat vast: "De Bosch eBike Uphill Flow Trail is een concept voor de toekomst."

Zo ontstond de Uphill Flow Trail

Concept

De conceptualisering van een traject is een intensieve taak. Allereerst moet men bedenken dat de conceptualisering van een Uphill Flow Trail het bedenken is van iets dat nog niet bestaat. Je bent pionier op een gebied waar duidelijke doelen moeten worden gesteld. Het traject moet door natuur zijn omringd. De aanleg en het onderhoud dient duurzaam te zijn, de eigenschappen ervan moeten door de gebruikers als positief worden ervaren en het moet een lust voor de ogen zijn.

Het traject dient geschikt te zijn voor beginners en families, maar moet ook gevorderde rijders aan kunnen spreken. De allermoeilijkste opgave is het bedenken van een traject waarmee de Uphill Flow wordt overgedragen. Dit moet een traject zijn dat zowel over een lichte moeilijkheidsgraad voor alle gebruikers beschikt alsook een uitdaging vormt voor ervaren gebruikers. Het moet rustig en afgelegen zijn, maar ook veilig.

Planning: Duurzaamheid

Na de conceptfase begon het plannen. De eerste stap was alle lokale betrokkenen het concept duidelijk te maken. De ruimtelijke eisen en het verloop werd geschetst, evenals de vermeende risico's en kansen voor de lokale betrokkenen. De lokale liftexploitant is ervan overtuigd dat een eBike-traject meer mensen, en vooral recreatieve sporters zal trekken. Daarvan zal iedereen hier kunnen profiteren. In de volgende fase wordt naast het verrichten van onderzoek ook de route van het traject vastgelegd.

 

In de vrij ongerepte natuur die voor het traject is geselecteerd worden allereerst de milieubelangen afgewogen, om er zo voor te zorgen dat alle activiteiten zoveel mogelijk reeds bestaande paden gebruiken om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk impact is op de fauna in het gebied. Voor de werkzaamheden op het traject werd vanaf het begin al rekening gehouden met de inzet van machines. Door het gebruik van een graafmachine kan het traject op duurzame wijze worden aangelegd om het latere onderhoud zo gering mogelijk te houden. Zo kunnen de intensieve werkzaamheden tot een korte periode worden beperkt, waardoor de natuur meer tijd heeft om zich te herstellen. Na het gebruik van de machines kan de natuur een deel van het traject terugnemen, waardoor het landgebruik vermindert en de gebruikers een sterkere natuurervaring hebben.

Het goedkeuringsproces verliep vlot als gevolg van de gestroomlijnde planning zodat de werkzaamheden al in maart konden beginnen.

Planning: Gebruikersgroepen

Tijdens de concept- en planningsfase moest er met verscheidene gebruikersgroepen rekening worden gehouden. De lokale horeca en de plaatselijke mountainbike-organisaties waren erg te spreken over ons extra aanbod. Met bosbeheer werd overeenstemming bereikt over de route en de duurzame bouw. Nog belangrijker tijdens het plannen waren de doelgroepen van de Uphill Flow Trails.

Het doel was niet alleen ervaren mountainbikers aan te spreken, maar ook actieve recreatieve sporters die door dit aantrekkelijke aanbod zouden kunnen worden overgehaald om mountainbiken eens te proberen. Vanaf het begin waren er meerdere varianten van de route van het traject. De hoofdroute moet laagdrempelig en plezierig zijn, eenvoudig af te leggen en zonder obstakels. Een variant heeft natuurlijke elementen en is wat technischer, terwijl een derde variant trialelementen heeft, wat een mooie uitdaging vormt voor ervaren mountainbikers.

Speciale elementen

Om voor afwisseling en plezier te zorgen in de verschillende niveaus, worden er in aanvulling op de varianten ook specifieke elementen geïntegreerd in de route. Zo zijn er talkrijke bochtverhogingen, die in combinatie met een sterke aandrijving, zoals die van de Performance CX een lach op het gezicht toveren. Daarnaast zijn er op het traject ook golfcombinaties en verschillende overgangen naar bochtverhogingen te vinden.

Zo wordt er voor een driedimensionale route gezorgd, die eMountainbikers steeds weer nieuwe ervaringen biedt. Ook de zogeheten Tables, oftewel sprongen waarbij je ook veilig landt wanneer je te kort springt, bevinden zich ook op het traject. Ook dit element is zonder eBike in een Uphill Trail niet mogelijk. Een andere uitdaging zijn de Wallrides, bochtverhogingen van hout, die uitzicht op het eronder liggende dal bieden. In de meer technische varianten bevinden zich wortelpassages, rotsen en andere natuurlijke uitdagingen om mee te spelen. Deze elementen zijn grondig getest in juni door alle partijen. Tijdens de bouwfase wilden we ervoor zorgen dat dit proefproject uiteindelijk echt functioneert. Deelsecties werden steeds opnieuw bereden en aangepast op basis van onze ervaringen.

Varianten

Omdat de Uphill Flow Trail ontworpen is om zowel beginners als technisch geavanceerde mountainbikers aan te spreken werd deze vanaf het begin ontworpen met varianten. Zo bestaat ongeveer 20 % van het trailtraject uit technisch geavanceerde varianten. Deze zijn onderverdeeld in de moeilijkheden rood en zwart. Rood is de natuurlijke variant met wortelvelden, stenen, smallere paadjes en onbehandelde oppervlakken. Deze variant is nog steeds vloeibaar te rijden, maar staat dichter bij de natuur en is technisch veeleisend.

De zwarte versie beschikt over trial-elementen, die niet zomaar bij de eerste poging onder de knie te krijgen zijn. Dit zijn uitdagingen voor slimme eMountainbikers, die hun rijstijl en rijvaardigheden willen verbeteren. De vertakkingen zijn ruim uitgemeten en keren weer terug naar het hoofdtraject op uiterst overzichtelijke punten. De varianten zijn ingebed in de natuur, die zelf vaak reeds uitstekende lijnen biedt die slechts kleine aanpassingen vereisen. Deze varianten beschikken over deelsecties die unieke routes mogelijk maken.

Constructie: Houten elementen

Houten elementen vervullen verschillende functies tijdens de trajectconstructie. Enerzijds bieden ze een uitdagend en leuk element voor eMountainbikers. Ze maken het traject gevarieerder. Daarnaast kunnen ze ook gevoelige gebieden zoals moerassen en andere vochtige omgevingen beschermen. Wij gebruiken bij de Uphill Flow Trail beide soorten houten elementen.

We hebben wallrides, die vertier bieden en voor een geweldig uitzicht zorgen. Daarnaast hebben we ook langere bruggen, die beken en drassige gebieden overspannen. Zo drukken we op deze plekken de grond niet aan en kunnen we gebruik maken van dit aantrekkelijk landschap. Het hout wordt lokaal geproduceerd en wordt ter plaatse voorbereid en gemonteerd. De houdbaarheid is, afhankelijk van juiste constructie, de locatie, het weer en het houttype, meerdere jaren. Ook hier kunnen we natuurlijk niet zonder het gebruik van machines, maar veel van het snijwerk wordt op grote keerplaatsen uitgevoerd om de flora en fauna niet onnodig te verstoren.

Constructie: Route

Het bepalen van de route is voor Diddie Schneider de meest complexe klus. Voor hem is het belangrijk om een ​​route in drie dimensies te plannen en implementeren. Zo word je zowel mentaal als lichamelijk voortdurend uitgedaagd, zelfs wanneer de ondergrond zeer toegankelijk is. Hij vergelijkt deze driedimensionale beweging graag met het wiegen van een baby. Hier ligt voor hem ook het Flow-geheim van een dergelijke route, dat vergelijkbaar is met het in korte bochten afdalen tijdens het skiën.

In aanvulling op de driedimensionaliteit is de route is zo gemaakt dat de vergrendelingssnelheid niet wordt bereikt. Ook wordt in bochten met de benodigde plaatsruimte voor het trappen rekening gehouden, naast een veiligheidsmarge aan de rand van het traject. Deze neemt aan de zijkanten licht toe, met struiken die maximaal tot taillehoogte mogen komen zonder benig hout. Zij bogen zich ook over de complexe integratie van de varianten en hun veilige samenvoeging. Ze zochten naar zeer overzichtelijke en heldere plekken voor samenkomst van de varianten, waar de snelheid door een goed ontwerp wordt verminderd.

Constructie: Weerstand

We hadden het eerder al over duurzaamheid. Dit kan vanuit het perspectief van zowel de gebruiker als de trajectbouwers worden bekeken. Het hoofdtraject, dat wil zeggen de blauwe versie werd gebouwd met de graafmachine. Hiervoor wordt de humuslaag verwijderd, aangezien deze als gevolg van het vele rijden en regen zal eroderen. De route werd vervolgens met de hand bewerkt waarbij voor een gereguleerde waterafvoer op kritieke punten werd gezorgd.

Tenslotte werd een gebroken zandlaag aangebracht die, eenmaal verdicht, zeer robuust is en de bodem tegen beschermt tegen erosie. Het traject kan zo ook onder regenachtige en andere ongunstige omstandigheden worden bereden. In de herfst werd er zand gestrooid, zodat de vorst in de winter voor verdere samendrukking zorgt. Deze samendrukking door de vorst is ideaal om een bijzonder robuust traject te creëren. Omdat de baan niet nodig de gehele breedte van de graafmachine beslaat, groeit een deel weer aan, zodat de Uphill Flow Trail een echte single trail blijft. De houten elementen zorgen voor lage onderhoudskosten en een gemakkelijk toegankelijke route. Zo worden moddergaten en drassige stukken overspannen en dankzij de preparatie met kippengaas blijven de houten elementen ook in vochtige omstandigheden veilig begaanbaar.

Het onderwerp vocht was overigens een belangrijk thema tijdens de bouw. Zo werden we meerdere malen door regen verrast en moesten we stoppen met de werkzaamheden. Deze onzekerheden horen erbij, sommige dingen zijn niet te plannen.

Aanvullend aanbod

De Uphill Flow Trail is een extra aanbod in een regio die betrokken is op het gebied van mountainbiken en heeft een grote lokale scene. Het is de bedoeling dat diegenen die geïnteresseerd zijn op laagdrempelig en veilige wijze toegang kunnen krijgen. Technisch georiënteerde mountainbikers kunnen hier ook aan hun rijvaardigheden werken en trainen. En bovenal moet er een mogelijkheid worden geboden om hele families en groepen van vrienden in een park samen te brengen. Het is belangrijk voor alle betrokkenen dat de Uphill Flow Trail daarnaast als extra aanbod in de regio wordt geïntegreerd.

Het heeft geen negatieve gevolgen voor het vrije recht van toegang of op het toerisme, de jacht en het bos op de locatie. Het moet eerder, naar Schots voorbeeld, eMountainbikers de mogelijkheid bieden om ervaring op te doen en hun techniek te oefenen. Het MTB Zone Bikepark Geißkopf is ideaal, aangezien het reeds langer een ontmoetingsplaats van verschillende soorten natuurgebruikers is en een plek waar mensen respectvol samenleven. De integratie als extra aanbod konden we in juni reeds zelf testen. Zo verkenden we aansluitend nog uitgebreider de omliggende wegen en de veelzijdige trajecten in het bikepark, om uiteindelijk toch altijd weer naar de Flow-route terug te keren. Dit maakte steeds opnieuw het unieke gevoel van geluk in ons los.

Integratie bikepark

De Uphill Flow Trail is geen op zichzelf staand traject, maar is geïntegreerd in de MTB zone Bikepark Geißkopf en het omliggende bestaande wegennet. De Trail eindigt bij de top van Geißkopf met een weids uitzicht op het Arber-massief, de hoogste berg in het Beierse Woud. Op de top beginnen ook andere trajecten van het bikepark. Zo kan er vanaf daar ook in flow de Flow Country Trail afgereden worden. Wie van een uitdaging met veel natuur houdt kan daarnaast ook de Freeride of het Downhill-traject nemen.

Voor de Uphill Flow Trail werd een speciale bewegwijzering ontwikkeld, waarmee de richting wordt weergegeven en die ervoor zorgt dat het traject niet in een verkeerde richting wordt afgelegd. Ook het ontwerp van het traject probeert dit te voorkomen, zo beschikt het laagste deel over kruisingen en instapmogelijkheden, waarna de Trail een wat meer afgelegen bos gebruikt om aan het eind terug te keren naar de top. De gastronomie en berghutten aan de voet en op de top van de berg zijn zo ook toegankelijk. De perfecte inbedding.

Aanbod in de omgeving (familie)

Het was ook belangrijk om Uphill Flow Trail toegankelijk te maken en deze te integreren in een aanbod dat het hele gezin. Er bevinden zich rond de Geißkopf verschillende actieve sportaanbiedingen. Er is een zomerrodelbaan, een boogschietbaan en een groot netwerk van wandelpaden. Volwassenen kunnen in de buurt brouwerijen en stokerijen bezoeken of als familie de avontuurlijke speeltuin in het nabijgelegen Bischofsmais bezoeken. De MTB Zone Bikepark Geißkopf biedt een kinderzwembad, een pumptrack en een groot oefengebied.

De paden in het park zijn veelzijdig en zowel voor beginners als voor ervaren mountainbikers geschikt. Dankzij het hoogteverschil van 200 m is er voor iedereen van elk rijniveau wat wils.

Mijlpalen

2015

Bike Festival Willingen 2015
Claus Fleischer en Stefan Schlie praten voor het eerst met Diddie Schneider over het idee van Uphill Flow Trails.

Herfst 2015
Ontmoeting in het MTB Zone Bikepark Geißkopf. Samen wordt de Flow Country Trail beklommen en ook andere, omliggende routes getest om te zien hoe een Uphill Flow Trail zou kunnen functioneren.

Winter 2015/2016
Samen worden de belangrijkste doelgegevens voor de Uphill Flow Trail vastgelegd. Doelgroep, varianten en elementen worden in een aantal gemeenschappelijke vergaderingen vastgesteld.

2016

Januari 2016

Inspectie van de locatie met de vertegenwoordiger van het lokale bosbeheer Alexander Achatz. Vastlegging van een corridor voor de bouw met inachtname van natuurbeschermingsbelangen en economische aspecten.

Februari 2016
Bouwvergunning voor de Uphill Flow Trail.

21. Maart 2016
Eerste spade oftewel afgraving van de Uphill Flow Trails

Juni 2016
50 % van de Trail is klaar. Claus Fleischer en Stefan Schlie rijden de eerste keer en zijn enthousiast. Vervolgens worden verdere varianten en de bewegwijzering bedacht.

Oktober 2016
Op tijd voor de eerste sneeuw van het jaar in het Beierse Woud is het hoofdtraject voltooid. Het traject en het geplette zand kunnen zich nu gedurende de winter vormen.

2017

Maart 2017

Extra varianten en het laatste werk worden na de laatste sneeuw uitgevoerd.

April 2017
De bewegwijzering wordt geplaatst, wallrides worden geprepareerd en de laatste proefritten worden gemaakt. De route-ingangen worden uiteindelijk ook nog een keer van bovenaf ingereden om eventuele lacunes in het beveiligingsconcept te ondervangen.

Mei 2017
Opening


Machinedagen

75 dagen


Houtvolume

150² m houten vloeren, 400 meter


Zandhoeveelheid

30 vrachtwagens gemalen zand uit de regio


Lengte

3 km


Hoogte

280 hm


Varianten

5 met 2 afzonderlijke moeilijkheidsniveaus (ongeveer 10 % van het traject via varianten te rijden)


Drie moeilijkheidsgraden

Hoofdtraject met lage moeilijkheidsgraad, diverse varianten in twee hogere moeilijkheidsgraden, rode en zwarte varianten met trial-achtige elementen.

De interviews

Interview: Claus Fleischer

1. Wat is het idee achter Uphill Flow?

Het idee achter Uphill Flow is om het bekende begrip 'flow' verder uit te diepen. 'Flow' wordt gedefinieerd als de driehoek van eigen inzet, je rijtechnische vaardigheden en de uitdaging van de trials. Wanneer je die driehoek maximaal beleeft en de uitdaging aankan, dan ben je in de flow. Dit concept hebben we overgezet naar de Uphill Flow. We willen laten zien dat het bergop rijden met de eMountainbike erg leuk kan zijn en dat je daarmee je eigen grenzen met betrekking tot rijtechniek kunt verleggen. Je hebt altijd de ambitie om nog beter de berg op te komen. En dat wordt perfect ondersteund door de techniek. Zo ben je ook wanneer je de berg opgaat plotseling in de flow. Daarom noemen we dit Uphill Flow. Je beleeft het terwijl je de berg opgaat, dit enthousiasme.

2. 'Het ondersteunt de techniek perfect' In welke mate heb je in termen van de techniek van de Performance Line CX-aandrijving je idee van Uphill Flow omgezet en aangepast?

Het idee voor de Performance CX ontstond uit de eigen ervaring en het rijplezier dat we met de eMountainbikes hadden.

Stefan Schlie en ik zijn zo'n drie jaar geleden begonnen om ermee in het bos te spelen en merkten dat bergop rijden nu veel leuker is dan vroeger. We bereikten echter ook de grenzen van de systemen die op dat moment beschikbaar waren. Stefan kon dat messcherp analyseren en we besproken wat we eigenlijk nodig hadden. Dat kwam neer op twee aspecten. Enerzijds was dat een verhoging van het draaimoment. Wij noemen dat maximaal momentum. Voor ons is het belangrijk dat de motor voldoende vermogen levert, dus draaimoment met weinig omwentelingen wanneer je uit de bocht optrekt, tot hoge crankomwentelingen wanneer je echt snel gaat en tegelijkertijd ook het maximale eruit haalt. Het gaat niet alleen om draaimoment, maar ook om de rijdynamiek en de regeltechniek erachter. Dat noemen we Trail Control, dat je in elke situatie de optimale ondersteuning hebt. Daaruit is Performance CX voortgekomen.

3. Dit alles wordt nu ook in het traject geconcretiseerd. Wat is het idee achter de Uphill Flow Trail?

De Uphill Flow Trail hebben wij ons voorgesteld als de mogelijkheid om rijtechniek in een Bikepark te gebruiken of tot leven te wekken, omdat je in een bikepark natuurlijk volledig andere mogelijkheden hebt om routes te bouwen, die je met verschillende moeilijkheidsniveaus kunt vormgeven. Het concept van de Flow Country Trails, die bergaf gaan, is reeds bekend. Eerst reed men Downhill, toen kwamen de Freeride-routes en vervolgens de Flow Country Trails. Die belevenis willen we nu ook bergop aanbieden. Voor ons is dit een concept waarmee we elke eMountainbiker die sportief is georiënteerd, de mogelijkheid bieden om zijn/haar techniek te verbeteren in de Uphill Flow in het bikepark. Dit als aanvullend aanbod naast de reeds bestaande mogelijkheden.

4. Op welke doelgroep richt de Uphill Flow zich? Wie wordt er aangesproken?

Hoofdzakelijk richten we ons op de meer sportieve eMountainbiker. Mountainbikers en eMountainbikers maken vaak graag fietstochten, maar rijden soms ook sportief. Om hier iets te kunnen aanbieden, hebben we gezegd we gaan naar dat Bike Park, hier op de Geißkopf en we bouwen deze route voor eMountainbikers die iets nieuws willen proberen. We gaan ervan uit dat het concept succesvol is en dat het ook verder uitgebreid kan worden naar andere regio's.

5. Dat is de basis voor mijn volgende vraag. Jullie zijn allereerst aandrijvingsfabrikanten, waarom zijn jullie zo betrokken op dit gebied, met betrekking tot het trailetiket Uphill Flow? Waar komt deze betrokkenheid vandaan?

Met het eerste deel van de Uphill Flow-campagne in 2014, wilden we laten zien wat je kunt doen met een eBike. Dat het leuk is om bergop te gaan en dat je als je naar beneden gaat geen beperkingen hebt. Met het tweede deel van de Uphill Flow-campagne in 2015, wilden we laten zien dat wanneer je op een tocht bent en rijdt in de Alpen, dat het dan op rijtechniek en trail-etiquette aankomt, dat wil zeggen, wat geldt voor mountainbikers, geldt ook voor eMountainbikers. Wederzijds respect en tolerantie. En met deel 3 van Uphill Flow weer uit te breiden het concept om de rijtechniek opnieuw te vragen bij het centrum. Wij willen spelender wijs laten zien wat dit voor plezier en enthousiasme kan bieden. Voor ons als aandrijvingsfabrikant is het heel simpel: we hebben er veel lol in dat we zo ook een kleine droom van onszelf in vervulling kunnen laten gaan.

6. Wat voor indruk heb je tot nu toe van het traject?

Mijn indruk tot nu toe is erg goed. We hebben vandaag een aantal belangrijke passages gereden. Diddie Schneider heeft echt een geweldig concept verwezenlijkt hier en de ideeën die we samen vorig jaar en in de winter hadden, kun je nu echt ervaren. Het is geweldig als je versnelt in de bocht en op de berg de aandrijving echt de ondersteuning biedt die je in gedachten had. Dit merk je wanneer je over de aanliggende stukken rijdt en je door de bocht kunt trappen om vervolgens de volgende bocht in te zwaaien. Echt waanzinnig dat dit precies is wat we ons hadden voorgesteld.

7. Heeft het gebruik van een E-bike invloed op de ervaring of de beleving tijdens het rijden?  

De eMountainbike verhoogt de beleving tijdens het mountainbiken. Je kunt het goed vergelijken. We hebben zelf gemerkt dat je met een normale mountainbike ongeveer vier tijdseenheden nodig hebt om bergop te rijden, en een tijdseenheid om de berg af te rijden. Normaal gesproken rij je die vier tijdseenheden op een onverharde weg, wanneer je sneller gaat kun je ook nier meer praten. Bij het eMountainbiken ga je in twee tijdseenheden omhoog en een tijdseenheid bergaf, maar die twee tijdseenheden zijn ook echt leuk. Ik rijd op de onverharde wegen en kan praten of ik rijd een Uphill Flow Trail en heb ook hoog op de berg plezier.

8. Hoe zie jij de toekomst op eBike-gebied voor je? Gaan er meer trajecten zoals de Uphill Flow Trail komen?

In de toekomst zullen we op mountainbikegebied meer eBikes zien. Waarom? Niet alleen omdat het zinvol is, maar ook omdat het leuk is. De eBikers merken ook dat ook bergop rijden leuk kan zijn, en niet alleen het bergaf rijden. Dus ik kan me goed voorstellen dat vooral in middelgebergtes, zoals in het Alpengebied, meer mensen met de eMountainbike op pad gaan. Daar hoort ook bij dat die regio's bepaalde concepten toepassen met in trailparks aangelegde Flow Country Trails en deze uitbreiden met Uphill Flow Trails.

9. Een belangrijk thema is ook de snelheid die deze trail heeft. De trail is ontworpen voor 25 km/h, en jullie voeren een strikte anti-tuning-campagne. Wat is de boodschap? Waar komt die vandaan en welke maatregelen treffen jullie daarvoor?

De fietsfabrikanten en systeemleveranciers komen samen in de tweewielerbranchevereniging en hebben een zich een vrijwillige verbintenis met betrekking tot het tegengaan van tuning-manipulatie ondertekend en gepubliceerd. Tuning heeft namelijk op het gebied van eBikes en eMountainbikes niets te zoeken. En vandaag hebben we gemerkt dat met een goed ontwerp van een trail je niet sneller dan 25 km per uur hoeft te rijden. Dit betekent dat je nooit in de buurt komt van de blokkeersnelheid, waardoor tuning ook simpelweg geen zin heeft.


Interview: Stefan Schlie

1. Stefan, wat betekent flow voor jou?

Flow is een individueel gevoel van welzijn. In principe is het een comfort zone. Een venster waarbinnen de onderbenutting ophoudt en de overbelasting nog niet begint. Dat is bij elk mens anders. En wanneer je jezelf in dit venster begeeft, dan krijg je het gevoel van flow. Workflow, flow op de fiets, skiën. Het maakt niet uit.

2. Wat betekent de Uphill Flow voor jou?

Flow heb je allereerst bij alle afdalingsgebaseerde sportsoorten, maar nu heb je ook de mogelijkheid om deze bergop te ervaren. Wanneer je ervan uitgaat dat je deze comfort zone, waarover ik eerder heb gesproken, in de eerste plaats door rijtechniek en eigen vaardigheden kunt vergroten, dan geldt dat natuurlijk ook voor eMountainbiken. Bij Uphill Flow komen ook nog de ondersteuningsgraden erbij. Hiermee krijg je tot 300 procent extra kracht, bovenop die van jezelf, wat overbelasting tijdens het bergop rijden voorkomt. Je kunt zo een stuk sneller de berg op komen zonder zonder overbelast te worden. De klim is makkelijker, waardoor je comfort zone tijdens het bergop rijden een stuk groter wordt.

3. Wat betekent de samenwerking met Diddie Schneider voor je? Deze verwezenlijking in de Uphill Flow Trail? Wat is vooral het idee erachter?

Wanneer je flow hebt, kun je jezelf in alle rust bewegen. Natuurlijk zijn er een aantal potentiële conflicten als je erover nadenkt wat je allemaal kunt tegenkomen, zowel voor mensen die de berg af rijden, als die de berg op rijden. Wanneer je gericht een trail bouwt die bergop gaat, zodat men zijn eigen vaardigheden kan gebruiken tijdens het bergop rijden om zo in je comfort zone te blijven, dan is dat echt baanbrekend. Het is een revolutionair concept om voor eMountainbikers een traject te bouwen dat bergop gaat. En wat ik ook heel goed vind is dat dit concept niet alleen een trail is, maar maar dat alles ook is onderverdeeld in verschillende secties, zodat iedereen, naar gelang zijn persoonlijke vaardigheden zich in een bijzonder flowzone bevindt die uitdagend is zonder te zwaar te zijn.

4. Wat is je indruk van de route?

Ik vind dat Diddie hier goed werk heeft verricht. Het is niet makkelijk om een traject met flow te bouwen. Een traject dat voor iedereen geschikt is. Het sluit aan op het Flow Country-concept, waardoor het geschikt is voor de massa en iedereen in staat is om bergop te rijden. De manier waarop het traject is gebouwd, de bochten, de draaien, de afstanden tussen de smallere stukken, als je die zo wilt noemen, is zeer nuttig uitgevoerd en ik geloof dat hier heel veel mensen plezier en flow mee kunnen beleven.

5. Wat kan volgens jou de Performance CX van Bosch met betrekking tot de definitie van Uphill Flow betekenen?

De Performance Line CX is eigenlijk het paradepaardje van wat een motor moet kunnen. Het heeft functies zoals maximaal momentum, wat betekent dat je echt 300 procent van de inherente kracht die direct afkomstig is van de reactie kunt gebruiken, wat betekent dat je echt een organisch ritgevoel krijgt, waarmee je jouw vaardigheden en de vermogensafgifte inzet op de trail op een manier die als echt fietsen aanvoelt. Maar dan met meer kracht. De Performance Line CX maakt dat uitstekend mogelijk.

 

6. Heeft het gebruik van E-bikes invloed op de belevenis en de ervaring tijdens het biken?

eBiken heeft het leven volledig veranderd, het is een soort manusje van alles. Je belevingswereld neemt toe. Wordt groter. Men heeft meer mogelijkheden. Je krijgt de ruimte om je eigen flow, intensiteit en coördinatie te zoeken en het is mogelijk om met weinig kracht een berg op te rijden, om vervolgens mooi weer naar beneden te kunnen rijden. Bij het afdalen lever je in principe niks in met een eBike. Veel mensen denken dat je als gevolg van het hogere gewicht van eBike nadelen ondervindt tijdens de afdaling, maar dit is niet het geval. Dit vormt eigenlijk een totaalpakket. Ik kan met een hoge intensiteit rijden, ik kan met lage intensiteit bergop rijden, ik kan technisch bergop rijden, ik kan gecoördineerd bergop rijden of ook samen met vrienden die een ander niveau hebben. Het totaalpakket van een eMountainbike is ongelofelijk groot.

7. Wat denk jij? Wat is de toekomt op eBike-gebied? Wat is jouw visie voor de komende jaren?

Ik geloof dat de eMountainbike een veel prominentere plaats krijgt. Ik denk dat veel mensen in de toekomst goed na zullen denken wat voor fietsen ze zullen kopen. Met een eBike heb je gewoon heel veel mogelijkheden. Je kunt ermee trainen, je kunt er recreatief mee rijden, je kunt regenereren. Je kunt er eigenlijk alles mee doen.

Ik geloof dat uiteindelijk iedereen die wel eens op een eBike heeft gezeten de voordelen en het plezier ervan erkent. Ik geloof dat de omgeving gaat veranderen.


Interview: Diddie Schneider

1. Wat is het idee achter de Uphill Flow Trail?

 

Het idee achter de Uphill Flow Trail is om een traject te bouwen dat speciaal is ontworpen voor eBikes, waarop je het voordeel van eBiken duidelijk kunt merken. Daarom zitten er in de Uphill Flow Trail overeenkomstige elementen, zoals bijvoorbeeld scherpe bochten of kleine tables, sprongen dus, die bergop gaan. Dat is echt een volledig nieuw aspect. Dan zijn er ook stukken die wat steiler zijn en normaal gesproken met een gewone fiets niet te berijden zijn. Het basisidee is dat je een traject ontwikkeld waarop het verschil tussen een gewone fiets en eBike duidelijk is te merken. In principe kun je het vergelijken met een Flow Country Trail, waarbij op het traject de flow centraal staat. Het doel is om met een grote grijns boven aan te komen.

2. Voor wie is de route bedoeld?

Allereerst richt de route zich op de gemiddelde rijder, die de belevenis van de eBike wil voelen. Daarnaast zijn er ook onderdelen van de route die voor de sportieve rijder interessant zijn, stukken waar het technisch wordt. Deze passages zijn niet bedoeld voor de gewone rijder die net zoals bij Flow Country met flow de berg op kan. Wie het wat sportiever wil kan de aangegeven aftakkingen nemen voor routes die wat moeilijker en technischer zijn, waardoor alle soorten rijders plezier kunnen beleven op hun tocht.

3. Hoe zit het met de integratie in het bikepark. Wat zijn er voor mogelijkheden bij het afgaan van de berg?

Wanneer je aan het eind van de route bovenop de berg bent aangekomen en je wil nog meer, omdat je niet overbelast bent of omdat het niet veeleisend genoeg was maar het gewoon heel erg naar je zin had, dan kun je voor een van de bergafdalingen kiezen. Je komt dan meteen uit bij de routes naar onder, de Flow Country Trail, Freeride of Evil Eye van het bikepark beginnen daar. Je zoekt een route uit die past bij je vaardigheid en rijdt naar beneden. Wanneer je onder met een dikke grijs bent aangekomen, kun je meteen weer omhoog gaan.

4. De vrees bestaat dat deze eBike-route ervoor zorgt ervoor dat eBikers afgezonderd worden, of is dit een kwestie van kanalisering en sturing?

Voor mij is deze route heel belangrijk. Waarschijnlijk zal het voor problemen zorgen als normale eBikers interesse hebben om de trail bergopwaarts te rijden. Dit kan tot conflictsituaties leiden. En om dit te voorkomen, hebben we gezegd dat we een speciale route aanleggen die ook echt is ontworpen voor eBikers. Zo beschikt de eBiker over een route, die ook echt op zijn behoeften is afgestemd. Hiermee kan hij dan de berg beklimmen, waardoor de normale rijders niet klem komen te zitten of omgekeerd.

5. Hoe zit het qua snelheid? Ga jij op een normale eBike? Of een S-Pedelec? Hoe zit dat bij jou?

We willen in ons bikepark in principe gewoon normale e-bikes, omdat de snelheid tot 25 km/u voldoende is om plezier te beleven aan de route. Er kan ook sneller worden gereden, maar daarvoor heb je wel behoorlijk wat spierkracht nodig. In principe is het vanuit het oogpunt van veiligheid zinvol om de snelheid tot 25 km/u te begrenzen. Dat is ook de handhavingssnelheid.