Uphill Flow Enthusiast

Stefan Schlie

Stefan Schlie:

de vice-wereldkampioen trial verlegt met de eMTB zijn rijtechnische grenzen

Stefan Schlie:

de vice-wereldkampioen trial verlegt met de eMTB zijn rijtechnische grenzen

Vijf goede redenen voor een eMTB

Meer plezier voor iedereen

Meer plezier voor iedereen

Voor mij de voornaamste reden voor een eMountainbike. Ik heb er zoveel plezier mee. Ik geniet ervan om erop uit te trekken met de meest uiteenlopende mensen, die dan als groep prima samenwerken. Ik geniet van het nieuwe gevoel bij het klimmen, de nieuwe kwaliteit van mijn vrijetijdsbesteding, door de flow, de actie en de natuurbelevenis. Belangrijk hiervoor is vooral een aandrijving die mij daarbij consequent ondersteunt.

Uphill Flow

Uphill Flow

In 2013 hebben we dit begrip gecreëerd. Het zegt precies wat er zo nieuw aan de eMountainbike is. Een totaal nieuw gevoel bij het klimmen, een soepele klim, zelfs op steile en technische gedeelten. Uphill Flow zal iedereen anders beleven, afhankelijk van je persoonlijke vaardigheden. Daarom hebben we samen met Diddie Schneider de Uphill Flow Trail gemaakt. Deze biedt talrijke varianten, om juist deze individualiteit te ondersteunen.

Nieuwe uitdagingen tijdens de uphill overwinnen

Nieuwe uitdagingen tijdens de uphill overwinnen

k ben met trial begonnen, heb daar mijn stempel gezet en probeer nog altijd nieuwe uitdagingen aan te gaan. Met de eMountainbike worden passages berijdbaar die vroeger onmogelijk waren. In combinatie met trial-technieken ontstaat er voor mij een heel nieuw speelveld. Ik speel weer vaker, probeer dingen en daag mezelf daarbij steeds opnieuw uit. 

Mountainbiken herontdekken

Mountainbiken herontdekken

eMountainbiking maak mountainbiken voor mij nog spannender. Het biedt van alles meer - de actieradius, de rijbaarheid, de doelgroep en vooral het plezier. Ik kan fietsen met groepen met uiteenlopende samenstelling, ik kan op kortere tijd meer beleven en bovenal kan iedereen zich nu bij het mountainbiken op het gebied van fitness volledig uitleven. Het is voor mij geen modesport, maar een individuele ontplooiingsmogelijkheid voor ieder afzonderlijk. 

Verbreed je horizon

Verbreed je horizon

Met mijn trial-achtergrond geven technische uitdagingen mij een kick bij het mountainbiken. Met de eMountainbike kan ik deze uitdagingen zelfs nog groter maken. Er is maar één ding dat mijn grenzen bepaalt: mijn fantasie. En dus daag ik mezelf graag uit op technische beklimmingen. Ik probeer alle lijnen en varianten die ik maar zie en steeds opnieuw ben ik aangenaam verrast door wat de aandrijving voor mij mogelijk maakt. 

"Nog een reden tot glimlachen" – Stefan Schlie vertelt hoe hij met de eBike nieuwe uitdagingen beleeft.

Stefan inspireert en verlegt dagdagelijkse grenzen met zijn rijtechnieken. Uphill Flow betekent hier in de eerste plaats spelen, los van de geldende regels, aan de rand van de comfortzone, je verder ontwikkelen en vooruit gaan.

Als je de video afspeelt, worden gegevens verzonden aan Google Ireland Limited. Meer informatie over de verwerking vind je in het privacybeleid van Google.

Als je de video afspeelt, worden gegevens verzonden aan Google Ireland Limited. Meer informatie over de verwerking vind je in het privacybeleid van Google.

 

"Uitdagingen zijn er om overwonnen te worden."

Stefan Schlie

Stefan Schlie is een MTB-trialrijder van het eerste uur.

Meervoudig vice-wereldkampioen, meervoudig Duits kampioen en de eerste renner op de Zugspitze met een mountainbike. Kortom, een heel gewone jongen, die graag plezier maakt en zich af en toe aan uitdagingen waagt. Stefan is al sinds 2014 bij Bosch eBike Systems als rijvaardigheidstrainer actief. "Enerzijds wil ik de deelnemende mountainbikers de mogelijkheden tonen die hun de Bosch Performance CX aandrijving biedt, anderzijds wil ik hun ook de juiste trail-etiquette aanleren. Tenslotte moeten we allemaal verantwoord in de natuur bewegen."

Om iets nieuws te leren, om soepel te blijven,

daarom zijn wij, een groep ervaren mountainbikers, vandaag ook hier. We bevinden ons in Eggental, om precies te zijn: bij Kurt Resch. De hotelier is al enige jaren met Stefan bevriend en is, net als hij, een enthousiast eMountainbiker. Sinds enkele jaren biedt hij samen met Stefan eMTB-Camps aan. Nu zijn ook wij op zo'n evenement aanwezig. Wij willen iets nieuws leren, onze eMTB-rijvaardigheid bijschaven.

We spreken af voor het hotel voor onze eerste lessen.

Al onze fietsen zijn met Bosch Performance CX aandrijvingen uitgerust. Stefan heeft met zijn input over het rijgedrag een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de aandrijving. Op het parkeerterrein oefenen we de basispositie, de Uphill-Wheelie en het correct remmen. Vooral de correcte zithouding is volgens Stefan uiterst belangrijk. Daarom moeten we het zadel in de technische beklimmingen een stukje laten zakken. Snel vult ons hoofd zich met nieuwe kennis.

 

"Ik wil alleen nieuwe zaken leren kennen, elke dag iets nieuws leren, en daar biedt de eBike juist veel mogelijkheden."

Stefan Schlie

Stefan wil ons inspireren om met de eMTB te spelen,

we zullen het kind in ons ontdekken en de mountainbike beleven zoals hij bedoeld is: een speeltje voor bossen en bergen, zonder enige dwang. Onderweg leren we nog een voordeel van de eMTB kennen: we praten ontspannen met elkaar, ook tijdens de beklimming. Stefan vertelt dat hij naast de rijvaardigheidscursussen, die in de zomer op events, beurzen en andere evenementen plaatsvinden, ook hoteliers en verenigingen traint. De begeleiding is anders dan bij fietsen zonder ondersteuning. Actieradius en acculadingen moeten in het oog worden gehouden, evenals de nieuwe mogelijkheden bij het klimmen. Vooral in de Alpen, denkt hij, zal de eMTB de toegang tot de natuur vergemakkelijken.

"Anders werken we onze ritten gewoon af,

en nemen we amper de tijd. Dit spelen is echt geweldig, zo ongedwongen en zonder tijdsdruk", vat een deelnemer zijn ervaring samen. Tijdens het avondmaal vertelt Stefan ons dat dit spel voor hem het mooiste moment bij het gidsen is. Hij zag hoe deelnemers zichzelf uitdaagden en nieuwe gedachten, lijnen en passages toelieten. Ze maakten zich vrij, en deze ervaring, daar ben ik van overtuigd, helpt hen ook in het dagelijks leven. Stefan glimlacht naar ons: "Uitdagingen zijn er om overwonnen te worden. Probeer het eens."

 

"Na eerst de rit komen ook de grootste MTB tegenstanders ineens met een brede glimlach terug."

Stefan Schlie

Interview met Stefan Schlie:

Vertel even wie je bent.

Mijn naam is Stefan Schlie, gepassioneerd eBiker, ik kom oorspronkelijk uit de trialsport en ben al jaren besmet met de eBike-virus en het thema van de Uphill Flow.

Nu we het toch over de Uphill Flow hebben, wat is dat?

Uphill Flow kun je niet uitleggen zonder eerst te vertellen wat flow is. Flow is op zich de belangrijke definitie. Je moet je voorstellen dat we een beperkte en begrensde comfortzone hebben. Die zone begint waar de onderbelasting ophoudt en gaat door tot waar de overbelasting begint. Precies daar ligt het flowcentrum. Je kunt dit natuurlijk ook uitbreiden, bijvoorbeeld door het trainen van de rijvaardigheid. Zeker bij de Uphill Flow heb je met de eBike een ondersteuning tot 300% van de eigen kracht, wat betekent dat de overbelasting vanwege het krachtgebrek daalt en dat het flowvenster dankzij de techniek gewoon groter wordt. Met wat extra rijvaardigheid krijgt de flow volledig nieuwe dimensies als het om eBikes gaat.

Oorspronkelijk kom je uit de trial. Is dat niet in tegenspraak, of hoe ligt daar het verband tussen trial en flow?

Dat is absoluut niet in tegenspraak, want ook bij een trial kun je in een flow komen. Zoals gezegd, bepaalt de rijvaardigheid het flowvenster. Als ik bij de trial ergens rij waar je niet kunt lopen, en ik met mijn techniek in staat ben daar vlotjes over heen te gaan, dan voelt dat voor mij ook aan als een flow.

OK. Dat betekent dat de uitdaging een belangrijk thema voor jou is?

De uitdaging is voor mij een belangrijk thema in zoverre dat ik nieuwe zaken wil leren kennen. Maar tot het uiterste gaan in een wedstrijd is voor mij een afgesloten hoofdstuk. Ik wil alleen nieuwe zaken leren kennen, elke dag iets nieuws leren, en daar biedt de eBike juist veel mogelijkheden. Vooral omdat het zo nieuw is.

Over welke mogelijkheden heb je het dan?

Op de allereerste plaats de nieuwe manier van klimmen. Nu zijn er wegen en trails die je eerder niet kon beklimmen. Maar die je nu dankzij de nieuwe fietstechniek wél kunt bedwingen. Dat is uiterst sportief en heeft niets te maken met een rollator, zoals sommigen de eBike noemen. Het is echt een pure sport met nieuwe technieken, nieuwe trapmomenten, andere eisen en daaruit volgen dan weer nieuwe uitdagingen op de fiets.

Je noemde ook het thema rijvaardigheid. Welke nieuwe rijvaardigheden heb je bij het eBiken nodig?

Daarvoor moeten we eerst vertellen wat er zo nieuw aan de eBike is. We hebben met de eBike gewoon meer kracht. En die moet je benutten en eerst maar eens op de trail inzetten. Dit vereist nieuwe houdingen op de fiets. We hebben krachtimpuls-factoren en boost-factoren en ook die kun je benutten om beter in de flow te komen. Op die manier krijg je gewoon een heel ander rijgevoel. De laatste factor is het gewicht van de eBike. Dit hogere gewicht heeft positieve en negatieve gevolgen. Als ik een "Bunnyhop" maak of omhoog wil springen, dan hindert het gewicht natuurlijk. Maar als ik van een trail afdaal, werkt het in mijn voordeel. Door het lage zwaartepunt heb ik de neiging om veel later over het stuur te gaan hangen. Ik lig rotsvast op de trail en door de hogere wieldruk voelt het geheel ook bij het remmen en sturen veiliger aan.

Wat is er zo bijzonder aan een Bosch Performance Line CX aandrijving?

De Bosch Performance Line CX heeft een dynamische vermogensregeling, die een totaal intuïtief pedaalgevoel geeft, waardoor de eBike als een fiets zonder motor aanvoelt. Met deze bijkomende kracht kan ik heerlijk werken en dat vind ik zo goed aan dit systeem.

Hoe komen nieuwelingen op de eBike bij jou over en hoe reageren ze erop?

De mensen zoeken deze fietstechniek tegenwoordig bewust op. Het is nog niet zo lang geleden, ca. 2 jaar, dat je moest uitkijken met wie je over dit thema sprak. Er was zoveel wantrouwen en angst voor de nieuwe ontwikkeling, maar dat is nu helemaal veranderd. Ik probeer ook niemand meer uit te leggen hoe leuk een eBike eigenlijk is. Het is veel belangrijker de mensen direct op de fiets te krijgen. Na de eerst rit komen ook de grootste tegenstanders ineens met een brede glimlach terug. Omdat ze dat niet helemaal willen toegeven, klinkt het meestal verontschuldigend: Ja, leuk hoor! Maar ik hoef het niet. Als ik dat hoor, antwoord ik altijd: ik hoef het ook niet, maar ik vind het wél superleuk.

Hoe ziet de ideale eBike-tour er voor jou uit? Heb je een idee?

Ik persoonlijk, met mijn achtergrond van de trial, zoek de echte uitdagingen. Dat betekent echt steile trails. Om daar de bochten te proberen en met trialtechnieken daar te rijden, waar dat alleen in combinatie met de aandrijving mogelijk is. Maar ik probeer ook wel eens krachtensparend bergop te rijden, om daarna van mijn favoriete trail te genieten. Doordat ik boven uitgerust aankom, kan ik de trail nu driemaal rijden, terwijl dat vroeger maar eenmaal lukte. En dat in dezelfde beperkte tijd.

Je traint in de Alpen ook hoteliers en je bent actief in de bijscholing voor opleidingsorganisaties. Hoe verandert daar het thema en hoe is in het algemeen de belangstelling voor het thema?

De belangstelling is momenteel groot, want iedereen merkt dat de situatie verandert en ze willen allemaal een stuk van de nieuwe taart. Vroeger moesten gidsen drie dingen kunnen: ze moesten de weg kennen, een goed humeur hebben en de rijvaardigheid beheersen. Tegenwoordig moet je de gidsen voorlichten. "De klanten hebben eBikes. Vertel je klanten dat ze de sleutel moeten meenemen en zeg hoe ze moeten rijden. Zodat jullie de grootste actieradius hebben." Ook bij de planning van de tocht moet aan de motor gedacht worden. Want als ik nu gewoon een normale tocht rij, heb ik het probleem dat ik 's middags al weer terug ben. Dat wil ook niet iedere klant, daarom moet ik de planning wijzigen en zelfs tochten op maat uitstippelen. Rijtechnisch moeten de gidsen natuurlijk steeds up-to-date zijn. Niet dat de klant meer weet, omdat hij de tijdschriften goed doorleest. Dat alles probeer ik steeds in een totaalpakket aan te bieden.

Welke meerwaarde heeft de consument als hij gewoon met de eBike op stap is. Vooral in de Alpen?

De meerwaarde voor de consument is dat hij eens de Uphill Flow beleeft. En dus nog een reden tot glimlachen. Het is ook een meerwaarde dat hij in een gebied kan rijden waar hij al lang niet meer is geweest, omdat hij geen zin had de steile hellingen op te rijden. Met de eBike gaat dat nu wél en hij hoeft ook niet langer alleen de trails af te werken, want hij kan zijn vrienden meenemen, die dat wellicht zonder eBike helemaal niet zouden kunnen.

Wat is jouw ervaring met andere natuurgebruikers. Zijn er problemen of is er feedback?

Je kunt niet zeggen dat we met iedereen beste vrienden zijn. In het begin was het uiteraard nog erger. De strijdbaarste tegenstanders waren niet de wandelaars, zoals de meesten denken, maar in feite de traditionele mountainbikers. Die dachten dat we het bos van hen zouden afpakken. Net zoals de gedachtenstrijd tussen mountainbikers en wandelaars in de tijd. Maar zelfs dat is inmiddels verbeterd en ze hebben meer begrip voor elkaar. Natuurlijk ook omdat de lobbygroepen ervoor zorgen dat de stem van onze mountainbikers gehoord wordt. Ik ben alleen bang dat mensen zich zullen misdragen. De verleiding om je fiets te "tunen" is vrij groot. Deze ontwikkeling moeten we samen tegengaan. Maar over het algemeen is er meer onderling respect tussen alle gebruikers. Als je zelf glimlacht en vriendelijk met anderen omgaat, dan krijg je ook een glimlach terug.

Nu je toch het thema verantwoording aanhaalt. Wat zijn gezamenlijke projecten met Bosch waarvan jullie zeggen "OK, daar nemen we de verantwoording voor"?

Voor het eerst hebben we het thema Uphill Flow besproken. Toen dachten we "Oei, oei, nu krijgen mensen met eBikes problemen. Om dan in het tweede deel direct daarop in te gaan met rijvaardigheid en etiquette. En in het derde deel zullen we nog verder gaan en een baanbrekend voorbeeldproject opstarten. We bouwen een Uphill Flow-Trail in het Bikepark op de Geißkopf. Dat wordt een laagdrempelige attractie voor alle eBikers. Bepaalde delen worden naar moeilijkheid ingedeeld, zodat iedereen lekker los kan gaan, dus ook de geoefende bikers. Als dat concept school maakt en in de toeristische gebieden gerealiseerd wordt, zullen er ook geen problemen met tegemoetkomende eBikers en de bezoekersdruk meer zijn. Dan wordt het thema gewoon nog verder in de breedte getrokken. Net als de glimlach van de fietsers.

Nog meer Uphill Flow Enthusiasts