Uphill Flow Enthusiast

René Wildhaber

René Wildhaber:

de enduro-profrenner beleeft met de eMountainbike nieuwe avonturen voor de voordeur

René Wildhaber:

de enduro-profrenner beleeft met de eMountainbike nieuwe avonturen voor de voordeur

Vijf goede redenen voor een eMTB

Kleine avonturen worden toegankelijker

Kleine avonturen worden toegankelijker

Ik hou ervan om in de namiddag bij mij thuis aan de Flumserberg nog de berg op te rijden, daar te overnachten en de volgende ochtend via een langere trailronde terug te keren. Met de eMountainbike vervallen de obstakels om dat te doen. Ik kan boven vrijwel droog aankomen en hoef dus minder kleding mee te nemen en heb minder tijd nodig om dit kleine avontuur te beleven.

Regenereren en basistraining

Regenereren en basistraining

Training blijft voor mij nog altijd belangrijk Ik woon direct tegen de berg en moest vroeger steeds met de racefiets naar het dal om gericht te trainen. Met de eMountainbike kan ik de racefiets op stal laten en kan ik direct voor mijn voordeur met de training of regeneratie beginnen. De waarden die voor mij belangrijk zijn, vind ik overzichtelijk op de boordcomputer Nyon.

De grote camera kan mee op de berg

De grote camera kan mee op de berg

De natuur is voor mij belangrijk om energie op te doen. Ik heb altijd al veel ontzag gehad voor de natuur. Daarom ben ik enkele jaren geleden gestart met natuurfotografie. Met de eMountainbike kan ik nu ook mijn complete apparatuur meenemen op de berg en kom ik met de extreem stille aandrijving zeer dicht in de buurt van indrukwekkende dieren.

Mehr Spaß für alle

Mehr Spaß für alle

Juist de kleine avonturen, maar ook het nieuwe rijgevoel met de eMountainbike betekenen voor mij plezier. Ik ben thuis in Flumserberg veel met vrienden onderweg, en ook zij zijn dol op de eMountainbike. Zo kunnen we met elkaar praten, horen steeds meer van elkaar en hebben echt veel plezier, zowel bij het klimmen als het dalen.

Uphill Flow

Uphill Flow

Zelfs bij het koersen gaat het mij vooral om de flow. Ik probeer om lijnen en varianten te vinden die vloeien, die goed werken. Ook mijn avonturen zijn flow, de weg erheen, het aankomen op de berg, de rust en dan de volgende ochtend de lange afdaling. De eMountainbike ondersteunt mij hierbij en breidt de flow uit tot de Uphill Flow. Ik daag mezelf graag uit, maar dit gevoel van vrijheid bij het bergop rijden ervaar ik alleen met de ondersteuning van het aandrijvingssysteem.

"De Flow bergop" – René Wildhaber houdt van het avontuur

René is in zijn hart een avonturier. Hij ontsnapt graag aan het alledaagse en met de eMountainbike lukt hem dat heel gemakkelijk. Meer bagage, minder zweet, grote belevenis.

 

"Niet te ver weggaan. Het mooie ligt eigenlijk meestal dichtbij"

René Wildhaber

We staan versteld

als we het adres naderen dat René Wildhaber, de Zwitserse mountainbike-prof, ons heeft gegeven. René houdt het graag rustig, dat merk je aan zijn woonplaats, maar ook aan zijn bezonnen en aangename aard. Zo kwam hij de laatste jaren vooral met verhalen over zijn avonturen in het nieuws. Het avontuur loopt als een rode draad door zijn leven, het ontdekken, ervaren, beleven, en dat soms ook buiten de comfortzone.

Vóór zijn carrière als professionele mountainbiker

voltooide hij nog een oerdegelijke opleiding als timmerman. In de winter werkt hij parttime als skileraar op de Flumserberg, waarmee hij een speciale band heeft. Het was de berg waarop hij trainde, waar hij plezier had en zijn technische vaardigheden kon bijschaven.

We gaan vandaag op een klein avontuur uit,

een avontuur voor de voordeur. Maar eerst inpakken, tent, gasstel, slaapzak. We gaan met René Wildhaber op eBike-tour. Vooral tussen de races van de EWS regenereert hij graag op de eBike. Zo kan hij regeneratieritten plannen en toch tijd in de natuur doorbrengen, van trails genieten, van het landschap en vooral van de rust in de bergen. We starten een paar meter naast het huis in het bos. Het is fascinerend om te zien hoe hij met de ruim 20 kg zware eBike schijnbaar moeiteloos tegen de Flumserberg opvliegt.

 

"Avontuur is mijn grote passie, het doet mij plezier onbekende streken te beleven en te verkennen."

René Wildhaber

Dankzij de eBike

bereiken we de alp sneller dan verwacht en hebben nog tijd voor een kleine snack. René vertelt over zijn band met de eBike, dat hij die kleine avonturen in de late namiddag kan uitbreiden en dat juist tussen de wedstrijden door de vele bagage hem niet onnodig belast. Het draait hem niet om de maximale snelheid, maar om het bewust waarnemen van de natuur. We zetten de beklimming voort en bereiken tegen 17 uur eindelijk Madseeli, een hooggelegen veenmeer, met de laatste zonnestralen van de dag. We zetten de tent op en gaan nog op een kleine zwerftocht.

De trail is fantastisch,

bijna flowig beneden aangekomen, draaien we gewoon 180° en rijden terug naar boven. Het opvallendste verschil bij het eBiken is volgens René de flow bergop, de Uphill Flow. Hoewel hij graag traint en van de uitdaging en inspanning houdt, geeft de eBike hem toch meer plezier bergop. De concentratie is daarmee verlegd naar de natuur, naar het avontuur. Hij neemt op deze tochten graag een grotere camerauitrusting mee om zich aan zijn passie te wijden: de natuurfotografie. René zegt dat hij met de verhalen over zijn avonturen vooral wil aanmoedigen. Hij wil aantonen dat je ongeacht je afkomst, open moet staan voor iets nieuw, dat je interesse moet tonen, en dat het avontuur graag ook voor de voordeur kan plaatsvinden.

 

"Met de eBike kan ik de weerstand gemakkelijk zelf instellen."

René Wildhaber

Interview met René Wildhaber:

Hallo René, vertel in het kort wie je bent.

Ik ben René Wildhaber, kom uit Flumserberg en rij mountainbike. Ik ben als hobbyrijder begonnen, maar kan alweer heel wat jaren professioneel rijden.

Je rijdt momenteel vooral enduro-races. Hoe ziet een typisch seizoen er bij jou uit?

Klopt, momenteel concentreer ik me voornamelijk op de Enduro World Series (EWS). Daar begint het seizoen al vroeg in maart en loopt dan tot oktober verder. Tussendoor zijn er altijd weer filmprojecten en fotoshoots gepland.

Ik heb je altijd in verband gebracht met het thema avontuur. Wat betekenen avonturen voor jou?

Het avontuur is voor mij van het allergrootste belang. Daarom ben ik eigenlijk begonnen met fietsen. Het was de bedoeling om de wereld te ontdekken. Avontuur is mijn grote passie, het doet mij plezier onbekende streken te beleven en te verkennen.

Hoe ziet een klassiek avontuur of zelfs een niet-klassiek avontuur er voor jou uit?

Een klassiek avontuur is het liefst ver weg. In de Himalaya of zo. Om daar vreemde culturen en mensen te leren kennen. Maar ook hier hou ik ervan een klein avontuur mee te maken. Gewoon in de bergen erop uit. Zonder daarbij veel te hoeven nadenken of plannen.

Wat biedt de eBike jou voor dergelijke avonturen?

Als het erom gaat gewoon boven te komen, dan kom je met de eBike heel ver en snel boven. Bovendien kom ik dan minder bezweet aan. Dus hoef ik minder droge kleren mee te nemen. Boven aangekomen is het voor mij nog maar de tent opzetten, het jasje aantrekken en op slag ben ik weer droog.

Wat zou jij alledaagse mensen adviseren die zoiets willen doen?

Niet te ver weggaan. Het mooiste ligt meestal dichtbij en dan gewoon plezier hebben bij wat je doet.

Je zei al dat je uit Flumserberg komt en dat je daar thuis bent. Heeft de regio een speciale betekenis voor jou en het fietsen?

Inderdaad. Hier heb ik leren fietsen. Daarom ben ik er diep geworteld en voel ik me hier heel lekker. Ik ben op een boerderij opgegroeid en nu mocht hier zelfs al een Bikepark openen. Ik ben erg blij dat ik deze ontwikkelingen kan begeleiden en kan zien wat er gebeurt.

Is er al een plaatselijke scene in de buurt of sta je nog tamelijk alleen?

De regionale Bike-scene wordt steeds groter. We zijn begonnen met de eerste Mountainbike Club Esprit. Dankzij het Bikepark en de pumptrack beneden in het dal groeit deze ook voortdurend.

Je rijdt al een hele tijd eBike? Wat is er voor jou ingrijpend veranderd en hoe gebruik je hem?

De eBike is heel goed voor mij. Ik ben eigenlijk begonnen omdat ik nieuwsgierig ben naar nieuwe technieken. En zo heb ik in de fietsenwinkel steeds de nieuwste eBikes getest. Persoonlijk ben ik begonnen toen ik geblesseerd was en bijvoorbeeld de berg wilde oprijden op het moment dat het trainingsschema eigenlijk vlakke ritten voorschreef. Dan heb ik gewoon de eBike genomen en kon dan met zo weinig kracht rijden dat ik hetzelfde trainingseffect kreeg. Alleen met het voordeel dat ik op het einde nog een afdaling te goed had.

Dat betekent dat de eBike bij jou al vast in de training is geïntegreerd?

Ja, sommige trainingsmodules doe ik met de eMTB. Maar ik rij ook gewoon voor de lol ergens heen, zelfs als het niet op het trainingsschema staat.

Wat is het grote verschil tussen de eBike en de normale MTB?

Met de eBike kan ik de weerstand gemakkelijk zelf instellen. Als ik omhoog rij, kan ik de ondersteuning zo kiezen dat de inspanning bijna gelijk is aan de vereiste kracht voor een vlakke rit. Dat is het grote voordeel.

Het thema flow. Heeft flow voor jou een bepaalde betekenis?

Ja, flow heb ik tot nu toe vooral ervaren bij het bergaf fietsen. Maar nu met de eBike kan ik ook vrij relaxed bergop rijden. Daarbij moet ik anders zwaar afzien, daar hou ik wel van, maar na een tijd is het toch vermoeiend. En zo kan ik zelf een beetje kiezen tussen meer of minder flow, of zelfs een combinatie van beide.

Wat denk je waar het met de eBike naartoe gaat in de toekomst?

Ze worden beslist nog lichter en de actieradius zal groter worden. Er worden zeker nieuwe doelgroepen aangesproken en ook voor het dagelijks gebruik zijn ze superhandig.

Nu je het over de actieradius hebt. Volstaat de actieradius voor je avonturen thuis of is dat hier al een probleem?

Ik probeer me aan de eBike aan te passen. Er zijn diverse apps en hulpmiddelen van Bosch, zoals de boordcomputer Nyon die je aangeven hoe ver je nog komt.

Wat betekent de natuur voor jou? Welke band heb je ermee?

Ik ben op een boerderij opgegroeid. Dan krijg je zeker een sterke band met de natuur. En ook met de dieren. Dankzij de eBike kan ik nu zelfs een grote camera meenemen op de berg. En daar een paar mooie dierenfoto's maken. De natuur te observeren, de kracht voelen, dat is zo mooi.

Ga je liever alleen of met vrienden fietsen?

Ik ga liever met vrienden fietsen. Maar vaak staan onze agenda's zo vol, dat het moeilijk is om af te spreken. In de weekends ben ik meestal weg. En door de week, als ik meer vrije tijd heb, zijn mijn meeste vrienden aan het werk.