Jubileum-fietsen

Naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de aandrijvingssystemen van Bosch eBike Systems hebben geselecteerde fabrikanten exclusieve jubileumfietsen ontworpen. 

Film bekijken

Jubileum-fietsen

Naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de aandrijvingssystemen van Bosch eBike Systems hebben geselecteerde fabrikanten exclusieve jubileumfietsen ontworpen. 

Film bekijken

De wedstrijd

Al een decennium lang verlegt Bosch eBike Systems de grenzen met kwalitatief hoogwaardige aandrijvingssystemen voor eBikes en geeft het met innovatieve oplossingen vorm aan de fietsmobiliteit van de toekomst. Op de beurs Eurobike 2010 presenteerde Bosch zijn eerste voor serieproductie geschikte eBike-aandrijvingssysteem, dat kort daarna in productie ging. In het modeljaar 2021 zijn de systemen tien jaar op de markt – een markt die zich razendsnel heeft ontwikkeld en nog steeds zeer sterk groeit. Om dit jubileum te vieren, schreef Bosch eBike Systems tijdens de Taichung Bike Week in 2018 een wedstrijd uit: eBike-fabrikanten die eBike-systemen van Bosch monteren, werden opgeroepen om voorstellen in te dienen voor jubileumfietsen.

De speciale jubileumfietsen worden door de geselecteerde fabrikanten uitsluitend in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Een eis van Bosch was dat bepaalde vooraf vastgestelde producten moesten worden gebruikt. De winnaars kozen steeds voor de nieuwe boordcomputer Nyon die vanaf het najaar van 2020 ook voor montage achteraf bij de dealer verkrijgbaar is. De fietsen zijn uitgerust met een speciale jubileumuitvoering van de Nyon en ook de drive units Performance Line en Performance Line CX zijn in een jubileumjasje gestoken. Een jury van Bosch beoordeelde de ingestuurde voorstellen in verschillende categorieën: Future Design, Unique Character en Bosch Heritage. 

De winnaars

State-of-the-art eMountainbike met een buitengewoon design

In de categorie Unique Character was de voorwaarde om een fiets te ontwerpen met een speciaal en uniek karakter.

De fabrikant Cube kwam als winnaar in de categorie Unique Character uit de bus. De gelimiteerde speciale editie van de Stereo Hybrid 140 29 laat zien hoe het gebied van eMountainbiken zich inmiddels heeft ontwikkeld. Behalve de Nyon is ook de huidige CX-motor gemonteerd. Daarnaast zijn het schakelen en de verstelbare zadelpen geëlektrificeerd en kabelloos. Frame, wielen, remmen en banden zijn perfect aangepast aan de eMTB-omstandigheden. Een speciaal High Performance Composite-carbonframe met een uitgekiende geometrie en kinematica combineert alle componenten tot een technologiespektakel van buitengewone klasse. De speciale editie van de Cube wordt uitgebracht in een beperkte oplage van 99 stuks.

De eBike als kunstwerk oftewel "10 jaar puur leven"

In de categorie Bosch Heritage ging het erom een fiets te ontwerpen die de bijzondere samenwerking tussen de fabrikant en Bosch eBike Systems uitbeeldt. 

De winnaar is het Franse merk Moustache, dat een jubileummodel van de Friday 28 Travel als kunstwerk presenteert, dat staat voor '10 jaar puur leven'. De jubileumfiets verwijst naar de bijzondere geschiedenis van de beginjaren van de samenwerking: de eerste contactpersoon van Bosch voor Moustache legde met een eBike de afstand tussen de toenmalige productielocatie van Bosch in Mondeville en de vestigingsplaats van Bosch eBike Systems in Reutlingen af en ze bezocht onderweg ook Moustache in Rambervillers, waar de wieg stond van het bedrijf.
Met het hidden-power-concept heeft de fabrikant van 'smiling machines' een Bosch PowerPack 500 bijzonder fraai in het frame ingebouwd. Daarnaast biedt het speciale model van de Friday 28 Travel in de fietstassen plaats voor extra accu's, waarmee het traject van Mondeville naar Reutlingen zonder bijladen kan worden afgelegd. Er worden hiervan tien exemplaren geproduceerd, telkens met een unieke lakuitvoering, die door twee kunstenaars is ontworpen. De fietsen zullen voor een goed doel worden geveild.

Slank en sierlijk op verschillende terreinen

Voor de categorie Future Design moest een eBike worden ontworpen die afwijkt van de huidige designstandaarden, met nieuwe en speciale elementen.

Met een speciaal model van de Topstone Neo Carbon Lefty LE wint Cannondale de categorie Future Design. Optisch presenteert deze racefiets met de perfect geïntegreerde Performance Line CX en de lakcombinatie van zwart en koperkleur zich als bijzonder slank en sierlijk. Om op asfalt, bospaden en grind niet alleen snel, maar tegelijkertijd comfortabel vooruit te komen, beschikt de eGravel Bike over een van buitenaf niet zichtbare volledige vering met een veerweg van telkens 30 millimeter. De fiets is ontworpen voor veelzijdige fietsers, die zich niet tot slechts één soort gebruik of één bepaald terrein willen beperken. Het speciale model van de Topstone Neo Carbon Lefty LE zal in een gelimiteerde oplage van 50 exemplaren vanaf midden september 2020 bij de Europese Cannondale-dealers verkrijgbaar zijn.

10 JAAR eBIKE
SYSTEMS

DE NIEUWE
BOORDCOMPUTER NYON