Op weg door de groenste metropool van Europa

Wenen

Het gerenommeerde tijdschrift "The Economist" riep Wenen twee keer op rij uit tot 's werelds meest leefbare stad. Toch heeft de metropool aan de Donau veel meer te bieden dan prachtige gebouwen en een rijk cultureel aanbod. Ze is op weg om een groene voorbeeldstad te worden en wil milieuvriendelijke mobiliteit massaal promoten. Een uitstapje met Weners die hun stad op twee wielen beleven.  

Op weg door de groenste metropool van Europa

Wenen

Het gerenommeerde tijdschrift "The Economist" riep Wenen twee keer op rij uit tot 's werelds meest leefbare stad. Toch heeft de metropool aan de Donau veel meer te bieden dan prachtige gebouwen en een rijk cultureel aanbod. Ze is op weg om een groene voorbeeldstad te worden en wil milieuvriendelijke mobiliteit massaal promoten. Een uitstapje met Weners die hun stad op twee wielen beleven.  

Ontmoetingsplaats Prater. Het pretpark met zijn attracties en het reuzenrad, dat al van verre zichtbaar is, is vandaag de dag nog steeds een bezienswaardigheid in Wenen. En het perfecte startpunt voor een fietstocht met Oliver Oth, amateurfotograaf en enthousiast eBiker. Hij neemt ons mee op een eBike-tocht door zijn stad. 

Jaar na jaar verovert Wenen topposities op de populariteitsschaal van bezoekers en inwoners. Het zakentijdschrift "The Economist" riep de metropool twee keer op rij uit tot 's werelds meest leefbare stad. Dat is niet alleen te danken aan zijn bijzondere charme, de barokke architectuur en de stijlvolle koffiehuizen. In geen enkele andere grote stad in Europa is er meer groene ruimte voor elk van de 1,9 miljoen inwoners. Bossen, wijngaarden, tuinen en parken maken bijna 50 procent van het stadsoppervlak uit.

Maar hoe leuk is het om deze stad per fiets te verkennen? Bijna niemand kan dat beter beoordelen dan de mensen die er elke dag fietsen, op weg van A naar B, naar kantoor, naar de kleuterschool – of op zoek naar de nieuwe kanten van de stad. Zoals Oliver Oth. De 47-jarige is een flaneur op twee wielen die in zijn vrije tijd met zijn eBike en alerte ogen door Wenen zwerft, altijd op zoek naar nieuwe 
fotomotieven.

We laten het recreatiepark achter ons en gaan in de richting van "Viertel Zwei", een van de nieuwe woon- en kantoorwijken. In de onmiddellijke nabijheid van de renbaan staan hier moderne gevels van glas en beton gegroepeerd, onderbroken door fonteinen, grachten en parkeerstroken. Contrasten zoals Oliver Oth ze graag ziet. Zijn aandacht gaat uit naar architectuur en natuur, en van beide vindt hij genoeg in deze stad. "Met mijn eBike kan ik in een dag lange afstanden afleggen en meer afgelegen plekken ontdekken voor mijn foto's."

Hiermee inspireert de gediplomeerde hotelier vele volgers op Instagram. Zij waarderen zijn foto's, die indruk maken door ongewone perspectieven of lichtreflecties. Oth vindt ook spannende motieven in Donau-Stad, de nieuwe wijk aan de andere kant van de rivier. Het fietspad daarheen, vanuit het 2e district over de Reichsbrücke, biedt met zijn brede lanen die in tegengestelde richting lopen, voldoende ruimte om van het uitzicht te genieten. In de verte rijst een glinsterende zwarte toren op, DC Tower 1. Het is het moderne herkenningspunt van Wenen, dat 250 meter hoog oprijst.

Oth heeft zijn smartphone gericht op de tweede toren ernaast, die half af is. "Als je hier een week niet bent geweest, staat er al weer iets nieuws." Bijvoorbeeld de nieuwe fietsverhuur met eBike-oplaadstation op het Donau-eiland, de 21 kilometer lange gordel die dienst doet als groot recreatiegebied. "Wenen is erg groen", aldus Oth en hij vertelt over zijn laatste eBike-tocht, die hij maakte van de stad naar het Wienerwald. Een route van 120 kilometer waarbij Oth luisterde naar een podcast en zijn favoriete muziek via de COBI.Bike App. "Ik heb dat soms nodig om mijn hoofd leeg te maken onderweg."

"Met de eBike heb ik veel nieuwe plaatsen in de stad ontdekt"

Oliver Oth, hobbyfotograaf

1654 kilometers lang is het Weense fietspadennetwerk.

Eén op de 3 fietsen die in Oostenrijk worden verkocht, is een eBike.

73% van de inwoners van Wenen verplaatsen zich te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

Wenen heeft een netwerk van 1654 kilometer aan fietspaden. Een getal om trots op te zijn. Maar zorgen die paden er ook voor dat je veilige vooruitkomt?

Op de terugweg van DC Tower 1 door het verkeer in de binnenstad, wordt duidelijk dat Wenen veel dingen goed doet. Talrijke straten zijn opengesteld voor fietsverkeer in tegengestelde richting, afslaande rijstroken zijn gescheiden van het autoverkeer, en waar auto's twee rijstroken hebben, lopen beschermde middenbermen door het stadscentrum op groen gemarkeerde rijstroken. De gemeente investeert jaarlijks 27 miljoen euro in de uitbreiding van fietssnelwegen, gescheiden fietspaden en laadstations voor eBikes. Want meer dan een op de drie verkochte fietsen in Oostenrijk is nu een eBike.

Terwijl de eBike voor Oliver Oth het perfecte vervoermiddel is om nieuwe plaatsen en dus fotomotieven te ontdekken, gebruikt fysiotherapeute Angelika Puntigam een eCargo Bike als een praktische allrounder voor haar dagelijks leven. 's Morgens brengt ze haar kinderen naar de kleuterschool, daarna gaat ze verder naar haar patiënten.

Een tijd lang gebruikte ze hiervoor een fiets zonder elektrische aandrijving. Maar dat werd haar te vermoeiend. "Met de eCargo kan ik me op een ontspannen en duurzame manier door de stad verplaatsen – en de kinderen hebben minstens evenveel plezier als ik. Een auto ziet de sportieve Weense niet zitten. "Ik zou er niet eens sneller mee zijn, nog afgezien van het gedoe met het zoeken naar een parkeerplaats. Met de eCargo ben ik veel zorgelozer onderweg."

Zelfs als ze haar eCargo Bike parkeert, heeft ze een veilig gevoel, omdat hij is uitgerust met het elektronische antidiefstalsysteem met "Lock" als aanvulling op het mechanische slot.

"De eCargo is voor mij de vervanger van de auto"

Angelika Puntigam, fysiotherapeut

Angelika Puntigam constateert dat steeds meer mensen in haar kennissenkring overstappen op een eBike. Een ervaring die Laura Manschein van Bosch eBike Systems ook heeft.

Met "Oostenrijk fietst" steunt zij een landelijk project waarbij bedrijven eBikes als testfiets krijgen. "De meesten zijn na korte tijd enthousiast en willen deze als werkfiets introduceren", zegt de 26-jarige marketingmanager.

Als ze van het hoofdkantoor in het 3e district van Wenen naar samenwerkingspartners in het centrum van de stad gaat, is de eBike haar eerste keuze. "De route langs de Donau is ideaal, je hebt veel ruimte en je rijdt snel door. Soms doen zij en haar collega's een wedstrijdje: de auto tegen de eBike – wie is sneller in de stad? "De uitkomst," zegt Manschein, "is bijna altijd hetzelfde: de auto doet er ongeveer 25 minuten over, met de eBike ben ik er 10 minuten eerder."

Deze ervaring wordt ook gedeeld door Oliver Oth en Angelika Puntigam, die zich dagelijks per eBike door hun stad verplaatsen. "Het is sneller en je beweegt," prijst Oth. "Alleen als je de stad uitrijdt, kom je soms een lappendeken van fietspaden tegen. Ook hier in Wenen is er nog ruimte voor verbetering."

"De eBike is voor mij het snelste vervoersmiddel in de stad"

Laura Manschein, Marketing Manager Oostenrijk

Initiatiefnemer: Met het project "Oostenrijk fietst" wekt Laura Manschein, Marketing Manager van Bosch eBike Systems, de belangstelling van bedrijven voor eBikes.