Supported by Trek

BOSCH eMTB CHALLENGE

 

Video bekijken

Supported by Trek

BOSCH eMTB CHALLENGE

 

Video bekijken

Competitie met maximale funfactor

De Bosch eMTB Challenge supported by Trek begint aan een nieuw seizoen. In 2020 zal de tot nu toe meest succesvolle serie eBike-wedstrijden, georganiseerd door Bosch eBike Systems en de fietsfabrikant Trek, vanwege de huidige situatie alleen nog in Zwitserland plaatsvinden.

Verbier (CH)

16.08.2020

De eMTB Challenge op het E-Bike Festival in Verbier, Zwitserland, belooft ook dit jaar weer spannende paden en een uitstekende sfeer.

Naar galerij

Afwisselende trails voor iedereen

Bij de Challenge verwachten eMountainbikers afwisselende trails in indrukwekkende landschappen. Gemiddeld moeten de fietsers circa 35 kilometer en 1.000 hoogtemeters overbruggen. Daarbij komt het evenzeer aan op rijtechniek en oriëntatievermogen als op conditie en slim accumanagement. De stages zijn een combinatie van verschillende uphill- en downhillroutes en worden zonder voorafgaande training zo snel mogelijk gereden. Op de tussenliggende routes draait het echter niet om snelheid, maar is juist een goed oriëntatievermogen van belang. 
De verschillende soorten stages en de bijzonderheden daarvan worden hier uitgelegd: 

Uphill-etappes

In de uphill-etappes komt het naast conditie en motorprestaties vooral aan op eBike-rijvaardigheid. Obstakels en kleine niveauverschillen dagen de berijder daarbij evenveel uit als haarspeldbochten. Een 'No Feet Zone' tijdens de Challenge moet zonder afstappen worden volbracht, anders wordt als straf extra tijd bijgeteld. Vervolgens kan worden gekozen tussen een lastige en eenvoudige routes.

Downhill-etappes

Downhill-etappes vormen een belangrijk onderdeel van de Bosch eMTB-Challenge. Over oneffenheden, stenen, boomwortels en trappen gaat het bij de downhill-etappe richting dal. Afhankelijk van ervaring en prestatieniveau kan ook hier worden gekozen tussen een lastige en een van de makkelijke routes.

Tussenliggende routes

Bij de tussenliggende routes vindt geen tijdregistratie plaats, maar gaat het meer om het oriëntatievermogen van de deelnemers. Deze routes worden op basis van kaarten gereden. Daarbij moeten verschillende punten in de buurt van het traject worden gevonden en bezocht. Voor elk ontbrekende punt wordt straftijd bij de etappetijden opgeteld.

Twee klassen

Vanaf dit seizoen verschijnen de eMountainbikers in twee wedstrijdklassen aan de start: in de kampioensklasse 'Amateur' is de technische moeilijkheidsgraad iets lager, zodat ook hobbyfietsers met MTB-kennis kunnen deelnemen. De categorie 'Advanced' is vooral bedoeld voor ervaren mountainbikers van wie in een extra stage het een en ander wordt gevraagd. Bovendien moeten ze een grotere lus rijden – een zowel conditionele als technische uitdaging, waarbij het ook aankomt op het juiste accumanagement. 

Individuele en teamwedstrijden

De fietser die het parcours met de snelste totaaltijd aflegt, wint. Naast de individuele wedstrijden is er vanaf dit seizoen ook een seriewedstrijd met een puntensysteem over alle vijf events. Op die manier wordt in elke categorie de fietser als seriewinnaar uitgeroepen die in totaal de meeste punten verzamelt. Bovendien komt er een geslacht- en categorie-overkoepelende teamwedstrijd. Een team kan uit drie tot zes leden uit de categorieën 'Amateur' en 'Advanced' bestaan. De telkens drie snelste stagetijden tellen daarbij in het totaalklassement. Nog een bijzonderheid is de Eddie Current-stage, gesponsord door Schwalbe: hier kunnen fietsers extra opgaven binnen een stage uitvoeren en op die manier een prijs winnen.  

Gewilde startplaatsen

De vraag naar startplaatsen voor de eMTB Challenge zal ook dit jaar weer groot zijn. "Gelijkgestemden tegenkomen, fantastische trails verkennen met de eMTB, jezelf uitdagen en daarbij veel plezier hebben – dat is waarvoor we de serie in het leven hebben geroepen", aldus Claus Fleischer. "Het wedstrijdformat sluit zeer goed aan bij eMountainbikers van alle prestatieniveaus." Om deze reden worden de startplaatsen ook dit jaar beperkt tot 150 per evenement. 
In alle vijf landen kunnen de fietsers zich verheugen op afwisselende trails in een indrukwekkend landschap.

Sponsored by

Impressies van de eMTB Challenge

Wil je meer zien van de eMTB Challenge? Hier vind je de highlights van het afgelopen jaar in de galerij. Naast de 'Best of 2019'-foto's worden hier na elke Challenge actuele foto's van de events en de deelnemers gepubliceerd. Kun je jezelf vinden? Download de foto dan gewoon als een heel bijzondere herinnering. 
 

Galerij

eMTB Challenge 2020

Verbier Festival 2020

Best of 2019

Share the Flow #emtbchallenge

Toon de community je persoonlijke highlights van de eMTB Challenge en gebruik daarbij in je Instagram-posts heel eenvoudig onze hashtag #emtbchallenge.