NIEUWE SERVICEAANPAK
IN BRUSSEL

Tijdig en zonder stress op een klantenafspraak komen, bleek ook voor de techniekers van Bosch Thermotechnology steeds moeilijker te worden. Daarom worden in Brussel de klanten voortaan bezocht met een eCargo bike, of elektrische bakfiets.

NIEUWE SERVICEAANPAK
IN BRUSSEL

Tijdig en zonder stress op een klantenafspraak komen, bleek ook voor de techniekers van Bosch Thermotechnology steeds moeilijker te worden. Daarom worden in Brussel de klanten voortaan bezocht met een eCargo bike, of elektrische bakfiets.

Mobiliteitsproblemen in steden

Wie zijn klanten in en rond de grote steden efficiënt wil bedienen, ervaart dagelijks enorme mobiliteitsproblemen. Niet alleen zijn er de vaak ellenlange files, steeds meer steden voeren ook voetgangerszones in of beperken de parkeermogelijkheden.

eCargo Bike in Brussel

"Als serviceafdeling voeren we onderhoud en herstellingen uit op de verwarmingstoestellen van de merken Junkers, Bosch en Buderus. We staan erop onze klantenafspraken nauwkeurig na te komen, maar dat wordt door de verkeerssituatie steeds moeilijker. Om dit te verhelpen hebben we een aantal maatregelen ingevoerd. Tijdens de spits houden we onze techniekers weg uit het verkeer door zoveel mogelijk opdrachten dicht bij huis in te plannen. Daarnaast hebben we ook gezocht naar een alternatief vervoersmiddel dat onze techniekers moet toelaten zich vlot door het drukke stedelijke verkeer te bewegen. Onze keuze is gevallen op een elektrische bakfiets of eCargo bike," zegt Filip Boelens, Aftersales Director bij Bosch Thermotechnology in België.

“Sinds eind augustus loopt in Brussel een pilootproject. Na evaluatie is het de bedoeling dit project verder uit te breiden en de aanpak, al dan niet in aangepaste vorm uit te rollen naar andere steden.”

Pascal Smet

Brussels minister van mobiliteit

‘Ik juich zo’n creatieve oplossingen van bedrijven en ondernemers toe,’ zegt Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet. ‘Iedereen wint bij dit model. Klanten zijn tevreden met een snelle service. Werknemers sporten en hebben minder stress. Bedrijven kennen geen verliesuren meer in de files en hebben meer gemotiveerde werknemers. En er rijden minder vrachtwagens de stad in waardoor de Brusselaars winnen aan levenskwaliteit.’

Hamza Yakhlef

Technieker Bosch Thermotechnology

Ook Hamza Yakhlef, Technieker Bosch Thermotechnology staat volledig achter het project: "Met de auto was ik een uur tot anderhalf uur onderweg naar Brussel. En vaak verloor ik nog eens een half uur met het zoeken naar een parkeerplaats. Met de eCargo bike ben ik vaak in 25 minuten op bestemming. En ook de klanten reageren positief. De meesten bieden spontaan aan om de eCargo bike tijdens het onderhoud in hun garage te stallen."

Voldoende laadruimte

Elektrische fietsen zijn al langer bezig aan een steile opmars. In 2015 werden er voor het eerst meer e-bikes dan gewone stadsfietsen verkocht in België. Bosch is sinds 2010 actief in de markt voor e-bikes. Meer dan 60 fietsmerken bieden vandaag e-bikes aan met een aandrijfsysteem van Bosch. De eCargo bike geeft dankzij de trapondersteuning en zijn krachtige motor een extra duwtje in de rug bij zware belading of tegenwind. Daarnaast kan de eCargo bike tot 100 kilogram vervoeren.

"Alle gereedschappen, meetapparatuur en wisselstukken kunnen gemakkelijk in de eCargo bike worden opgeslagen en vervoerd. Uiteraard is ook de elektrische aandrijving van Bosch een pluspunt. De verplaatsingen kunnen vlot en met een minimale inspanning ecologisch gebeuren, ook op een heuvelachtig parcours," aldus Filip Boelens.

Nyon

All-in-one boordcomputer

Ten slotte zorgt de all-in-one boordcomputer Nyon van Bosch, die navigatie, e-bikebesturing en rijgegevens verenigt in één apparaat, voor nog meer comfort en rijplezier en wijst het de weg naar de verschillende fietspaden in Brussel.

Meer informatie

Testrit door Brussel

Het pilootproject ging van start met een testrit door Brussel, samen met minister van mobiliteit Pascal Smet, die meteen de voordelen van de eCargo bike zelf kon ontdekken. Volgens hem zorgt de nieuwe aanpak voor een snellere service, minder verliesuren en minder stress. Zowel de techniekers als de klanten winnen dus dankzij de nieuwe, ecologische eCargo bike. Na evaluatie is het dan ook de bedoeling dit project uit te rollen naar andere steden.