In vijf stappen naar je eBike

eBike kooptips

eBikes met systeem van Bosch

In vijf stappen naar je eBike

eBike kooptips

eBikes met systeem van Bosch

Als je besloten hebt een eBike aan te schaffen, ben je er nog lang niet. Er zijn veel modellen en voor elke behoefte is er een passende oplossing. Voordat de koop wordt gesloten, moet je dus duidelijkheid hebben over wat je wensen en behoeften zijn. Deze vijf vragen helpen je in de wirwar van de aanbiedingen het overzicht te houden en de voor jou beste elektrische fiets te vinden.

Waarvoor wil ik de eBike gebruiken?

Alleen af en toe genieten in de buitenlucht of elke dag een uur onderweg naar het werk? Sportief rijden in de bergen of zwaar beladen de stad door? De belangrijkste vraag bij de aankoop van een eBike is waarvoor je deze wilt gebruiken. Geschikt voor stadsverkeer zijn citybikes met een gemiddelde ondersteuning. Wanneer je echter met de fiets alle weekboodschappen doet of een hele stapel pakketten naar de post wilt brengen, kun je beter kiezen voor een eCargo Bike , hiermee kun je zwaar beladen toch gecontroleerd rijden. Sportieve fietsers waarderen vooral trekking- of tourfietsen met een dynamische, krachtige aandrijving. Voor forenzen die regelmatig langere afstanden afleggen, zijn speed pedelecs met ondersteuning tot 45 km/u geschikt. Als je graag offroad fietst en daarvoor een krachtige, soepele aandrijving nodig hebt, is een eMountainbike juist het meest geschikt.

Weet je niet zeker welke eBike het best bij jouw gebruikswijze past, dan kun je daar met ons eBike-advies eenvoudig en snel achter komen.

Wat voor eBike-
type
ben jij?

Naar de eBike-adviseur

Welke afstanden leg ik af?

Ook over de eisen die je stelt aan de Accu moet vooraf duidelijkheid bestaan. Welke actieradius moet het powerpakket bieden? Op wat voor terrein ben je voornamelijk onderweg? Voor korte afstanden in de stad is een kleine, lichte accu voldoende. Als frame- of bagagedrageraccu of als geïntegreerde accu: alle accu-uitvoeringen van Bosch zijn krachtig en beschikken over een capaciteit tussen 300 tot 625 wattuur. Bij eCargo Bikes en speciale sportieve fietsen bestaat met DualBattery de mogelijkheid om twee accu's met elkaar te combineren – voor tot 1.250 wattuur. Het is dus aan te raden om voor de koop goed na te gaan waarvoor je de eBike wilt gebruiken en welke afstanden je ermee gaat afleggen.

De actieradius-calculator

De actieradius van Bosch-accu's is afhankelijk van veel verschillende factoren. Met de actieradius-calculator bepaal je aan de hand van verschillende randvoorwaarden hoeveel kilometer je eBike-systeem je op de volgende rit zal ondersteunen. 

Naar de Actieradius-Calculator

Waar parkeer ik mijn eBike?

Op straat, in de garage, of in de achtertuin: een eBike kan overal worden geparkeerd. De eBike elke avond via het trappenhuis naar je appartement dragen, is door het hogere gewicht echter geen ideale oplossing. Als je je eBike buiten laat staan, doe je er goed aan om een diefstalverzekering te overwegen. Behalve een sterk mechanisch slot zijn er ook digitale oplossingen die diefstal onaantrekkelijk maken. De functie Lock van de Bosch boordcomputer Kiox blokkeert bijvoorbeeld de motorondersteuning van je eBike zodra je het display van het fietsstuur haalt. De politie raadt bovendien aan eBikes van een markering te voorzien en te laten registreren. Dit is een eenvoudige procedure die je gratis bij elk politiebureau kan laten uitvoeren. Het voordeel: potentiële dieven worden door het zichtbaar op de fiets aangebrachte plaatje afgeschrikt. Mocht de fiets toch worden gestolen, dan is het door de registratie in de database makkelijker om de eBike weer terug te geven aan de eigenaar.

Hoeveel wil ik uitgeven en wat krijg ik daarvoor?

Zoals dat bij alle technische producten het geval is, hangt ook bij de eBike de prijs af van de specifieke eisen die aan het product worden gesteld. Solide instapmodellen zijn gewoonlijk vanaf 1.800 euro verkrijgbaar. In deze prijscategorie zijn er kwalitatief goede eBikes die met merkcomponenten zijn uitgerust en waarmee je jarenlang rijplezier kan beleven. In de regel geldt: wanneer je meer betaalt, is ook de belastbaarheid van componenten beter. eBikes met een gemiddelde uitrusting kosten tot 3.000 euro. eBikes met een kwalitatief hoog- tot zeer hoogwaardige uitrusting kosten meer.

Waar koop ik mijn eBike?

Bosch eBike-dealer in gesprek met klant

Bijna niemand koopt een auto zonder eerst een proefrit te maken. Dat zou voor een eBike ook moeten gelden. Dus: eerst een betrouwbare dealer vinden. Zulke dealers geven deskundig advies en bieden de mogelijkheid om de fiets te testen of voor een uitgebreide proefrit mee naar huis te nemen. Ook na de koop loont het om bij deze betrouwbare dealer te blijven: Hij is de juiste aanspreekpartner voor onderhoud en reparaties en kan met een diagnosetool het systeem professioneel uitlezen. Bij een eBike komt het namelijk niet alleen op de aanschafprijs aan, maar voornamelijk op de service.

Nu dealers in de buurt vinden

Huidige locatie