Verder rijden met de eBike

Accu slim gebruiken, meer actieradius verkrijgen!

 

Verder rijden met de eBike

Accu slim gebruiken, meer actieradius verkrijgen!

 

Accu slim gebruiken betekent meer eBike-actieradius verkrijgen

Een eBike-accu houdt het gemiddeld 80 kilometer vol, voordat de stroom is opgebruikt. Na verloop van tijd daalt de accucapaciteit en ook zwaarbelast gebruik, dikwijls opladen en verkeerd stallen hebben een negatieve uitwerking op de levensduur. Wij geven aanbevelingen hoe je het maximum haalt uit de accu van je eBike en je de eBike-actieradius kunt verhogen.

eBike-actieradius verhogen: Zo doe je dat!

Veel factoren zijn van invloed op het vermogen van de eBike-accu en daarmee op de actieradius van de eBike. Probeer de volgende tien punten ter harte te nemen om zo ver mogelijk te komen.

1. Accucapaciteit verhogen
eBike-accu's met 500 wattuur presteren beter dan eBike-accu's met 300 wattuur. Met een grotere accu heb je auto­matisch meer eBike-actieradius.

2. Acculading verhogen
Als je met een halfvolle accu op weg gaat, is de actieradius van de-eBike uiteraard minder.

3. Opstartfrequentie beperken
Vrije doorgang of stop-and-go? Steeds stoppen en weer wegrijden en Remmen is net als bij autorijden minder zuinig, probeer dus om lange trajecten te rijden met een zo gelijkmatig mogelijke snelheid.

4. Trapfrequentie verhogen
Hoe sneller je de pedalen rond trapt, hoe verder je komt. Trapfrequenties van meer dan 50 omwentelingen per minuut optimaliseren het rendement van de Drive unit – bij heel langzaam trappen onttrek je daarentegen meer energie aan de accu.

5. Rijgewicht beperken
Een fietser met een gering lichaamsgewicht op een lichte eBike komt onder gelijke omstandigheden verder dan een fietser met een hoog lichaamsgewicht op een zware eBike. Probeer om het totaalgewicht (bagage) zo laag mogelijk te houden.

6. Ondersteuningsniveaus spaarzaam gebruiken
In de Eco-modus ondersteunt de motor slechts minimaal, in de Turbo-modus juist maximaal – je komt dan tot 100 km ver of maar 50 km ver, tot je moet aansluiten op het dichtstbijzijnde stopcontact. De Bosch eBike actieradius-calculator geeft hierop de precieze antwoorden. Tip: Let tijdens het rijden op de eBike op de indicatie voor motorvermogen op de boordcomputer en stem je rijstijl hierop af om je stroomverbruik te beperken.
 

7. Snelheid en schakelen 
Als je gemiddeld genomen langzamer rijdt, verbruik je minder energie dan op volle snelheid. Probeer zo efficiënt mogelijk te schakelen, rijd weg in een lage versnelling. De Bosch boordcomputer Intuvia toont schakeladviezen op het slimme stuurdisplay – met de auto­matische versnellingen van eShift verloopt het schakelen extra efficiënt.

8. Soort terrein en ondergrond 
Is je traject voornamelijk vlak of gaat het alleen maar bergop? Bij flinke beklimmingen neemt de actieradius van de eBike-accu af, de motor moet dan harder werken. Geasfalteerde weg of zandweg? De ondergrond is van invloed op de rolweerstand.

9. Bandenspanning en bandenprofiel
eMTB-banden hebben meer profiel dan die op city-eBikes en daarom een hogere rolweerstand op de weg; fietsbanden met een te lage bandenspanning verlagen bovendien de actieradius. Om de eBike-actieradius te verhogen, kun je het best steeds met de hoogst mogelijke bandenspanning rijden.

10. Weer en wind 
Rugwind is goed, tegenwind niet – je moet dan duidelijk harder zwoegen. In de winter en bij kou nemen de prestaties van je accu af, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. Op koude dagen is de eBike-actieradius daardoor minder.

De actieradius-calculator

De actieradius van Bosch accu's is afhankelijk van veel verschillende factoren. Met de Actieradius-Calculator bepaal je aan de hand van verschillende randvoorwaarden hoeveel kilometer je eBike-systeem je op de volgende rit zal ondersteunen. Probeer nu een eBike!

Naar de actieradius-calculator

De juiste omgang met de accu

Als je de accu permanent heel zwaar belast, kan de levensduur ervan daaronder lijden. Berg de accu niet in geheel geladen of geheel ongeladen toestand op, maar liever bij een laadniveau van 30 tot 60 procent. De omgeving hoort droog te zijn en de temperatuur moet liggen tussen de 10 en 20 °C. Stel de accu niet bloot aan hoge temperaturen. Zet je eBike in de zomer zo mogelijk in de schaduw als je pauzeert.

Nu dealers in de buurt vinden

Huidige locatie