Op bezoek in Kopenhagen met geluidskunstenaar Sofie Birch

Luisteren naar stil groen 

Sofie Birch, een geluidskunstenaar en producer gevestigd in haar thuisstad, Kopenhagen, vond haar eigen benadering van leven en werken tussen het helende effect van de natuur en het tempo van stadsritmes: luisteren en profiteren van beide werelden. Het resultaat is een uniek oeuvre, gekenmerkt door zijn zachte ambient en melodische composities waarin de geluidskunstenaar experimenteert met veldopnames die ze overal maakt.

Kopenhagen is een van de meest vooruitstrevende duurzame steden ter wereld, die sinds 2005, 115 miljoen euro heeft geïnvesteerd in fietsinfrastructuur en zich tot doel heeft gesteld om binnen het volgende decennium grotendeels autovrij te worden. De levensstijl van de stad omarmt zijn vloeiende, behendige en flexibele karakter, zoals bij de vraag hoe je alles wat met familie, werk en vrije tijd te maken heeft in evenwicht kan houden. Mensen in deze stad lijken zich gezamenlijk bewust te zijn dat ze een collectieve groene toekomst moeten vormgeven zonder het eigen individuele pad te verliezen.

Net als veel inwoners van Kopenhagen omarmt Sofie een levensstijl waarin de liefde voor het stadsleven niet minder is dan haar liefde voor de natuur. Het gaat over het samenvoegen van beide werelden, voor de planeet en voor haar stad die ze haar thuis noemt. Haar beslissing om alle andere vervoermiddelen te vervangen door haar eCargo draagt bij aan deze groene levensstijl en haar passie.

Stil groen
Luister naar de klanken van geluidskunstenaar Sofie Birch
0:00
0:00

Het belang van echt goed luisteren

Sofie's unieke geluiden zijn het resultaat van heel veel luisteren - wat alleen mogelijk is als je je kunt concentreren op de omgeving, vrij bent om stilte en natuur te vinden, terwijl je je tegelijkertijd steeds laat inspireren door de vooruitgang en beweging van het snelle stadsleven.

Realiteiten buigen zich in unieke composities

Eenmaal opgenomen, laat Sofie de geluiden samensmelten tot unieke experimentele muziek. Ze neemt de geluiden niet alleen op en voegt ze toe aan zorgvuldig opgestelde muzikale patronen, maar ze transformeert ze totdat ze tot leven komen in een ruimte buiten de werkelijkheid, waardoor nieuwe werelden worden geopend. 

Helende muzikale utopieën

De kracht van geluiden zit hem in het feit dat ze ons transporteren naar andere werelden, naar ons verleden, de versnelde ervaring van het nu, of zelfs onze dromen van de toekomst. Sofie omschrijft haar geluidscreaties als muzikale utopieën: muziek ervaren als een plek waar ze zich kan verstoppen, zich veilig kan voelen en visioenen kan beleven van mooie tijden die voor ons liggen.

"Ik hoop dat de toekomst een groenere stad zal brengen, waar ik meer stille hoekjes kan vinden."

"Fietsen is een manier om me ondergedompeld te voelen in mijn omgeving."

Sofie's Silent Green traceren 

Film bekijken

Actieradius en voorspelling

Sinds de opening van de eerste fietssnelweg is de gemiddelde ritlengte voor de fietsers opgelopen tot 11 km per dag. * Op de meeste dagen komt Sofie hier bovenuit, wat haar doet wijzen op een van de belangrijkste productkenmerken: het constant bijhouden van de actieradius van de accu. Zo kan Sofie onbegrensd reizen en geluiden verkennen zonder ooit zonder stroom te komen te zitten.

Autovervanging

De eCargo stelt Sofie in staat om stressvrij door het dagelijks leven te navigeren, omdat ze snel kan schakelen tussen zorgen voor degenen die haar nodig hebben - zoals haar dochtertje - en alles meenemen wat ze nodig heeft. Bovendien laat haar de Nyon haar zien hoeveel geld ze NIET aan benzine heeft uitgegeven en hoeveel CO2 ze daarmee heeft bespaard - zo wordt ze er telkens aan herinnerd dat ze helpt om de stad nog groener te maken.

Navigatie

Het is essentieel voor Sofie's werk om te weten waar de perfecte geluiden te vinden zijn, om nooit een moment te missen van de unieke ervaring die onze omgeving ons kan schenken. Een glimp van de oceaan of het geluid van regen opvangen? Met de geïntegreerde navigatietool van de Nyon bereikt Sofie de plaatsen waar ze heen wil, met tijdsplanning en alle gebeurtenissen onderweg.

Beveiliging

Met al die voordelen wil ze natuurlijk goed voor haar eBike zorgen. Sommige van onze meest waardevolle bezittingen hebben extra zorg nodig. Met het nieuwe antidiefstalsysteem Lock wordt de Nyon niet alleen de sleutel tot de weersvoorspelling, maar ook tot de motor zelf, waardoor deze wordt geblokkeerd voor ongewenste activiteiten. Zodat Sofie zich kan focussen op wat echt belangrijk is in het leven.

"Als ik op mijn eBike rijd, ben ik verbonden met de omgeving. Ik ben verbonden met het weer - ik ben verbonden met de geluiden om me heen."

Lees meer over geluidskunstenaar Sofie Birch

Lees meer over geluidskunstenaar Sofie Birch. Bekijk Sofie's uitgebreide oeuvre hier, op Instagram of Facebook en ga op in haar muzikale utopieën, dromend van een groener, duurzamer stadsleven.

"Ik denk dat het heel belangrijk is om te luisteren, echt te luisteren, naar wat er om je heen en binnenin je is."

Haal je behang.