eBike-plezier langs de Donau

Al meer dan tien jaar reist Maximilian Semsch de wereld rond en meestal met eBike en camera, om landen en hun bevolking beter te leren kennen. Wanneer hij niet onderweg is, woont hij Brandenburg en werkt hij als reisfotograaf, verslaggever en bekroond filmmaker. Waarom deze doorgewinterde reiziger zo dol is op de Donauradweg en bepaalde unieke etappes, vertelt hij hier.

eBike-plezier langs de Donau

Al meer dan tien jaar reist Maximilian Semsch de wereld rond en meestal met eBike en camera, om landen en hun bevolking beter te leren kennen. Wanneer hij niet onderweg is, woont hij Brandenburg en werkt hij als reisfotograaf, verslaggever en bekroond filmmaker. Waarom deze doorgewinterde reiziger zo dol is op de Donauradweg en bepaalde unieke etappes, vertelt hij hier.

Bonte verscheidenheid in plaats van verveling: de Donauradweg

De Donauradweg volgt de rivier vanaf Donaueschingen tot aan de delta in Roemenië over vrijwel de gehele lengte. Als onderdeel van de Europese fietsroute Eurovelo 6 geldt hij als een van de meest geliefde langeafstandsroutes van Europa. Op de meestal goed bewegwijzerde fietspaden en secundaire en provinciale wegen is het prima fietsen, pal langs de rivieroever of er niet zo ver vandaan. In Duitsland en Oostenrijk loopt het traject bijna overal over geasfalteerde wegen en verharde bospaden en landwegen. Maximilian Semsch heeft het uitgeprobeerd: Van juli tot september doorkruiste hij op de fiets zeven landen.

"Cul-tour" met de eBike

De 2.850 kilometer lange Donau is de tweede langste rivier van Europa en verbindt tussen de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee culturen en tradities van tien aangrenzende landen. De ene keer vrijwel stilstaand water, dan een woeste stroom, hoge rotsen, vervolgens weer uitgestrekte velden, wijngaarden en uiterwaarden: De natuur langs de Donau en de Donauradweg oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit. Onderweg stuit je op prachtig natuurschoon en unieke schouwspelen, zoals het natuurpark Obere Donau, het diepblauwe water van de Blautopf bij Blaubeuren of de Donauversickerung bij Tuttlingen. Historische plekken zoals de Munster van Ulm, klooster Weltenburg, het Unesco-werelderfgoed Regensburg evenals imposante burchten en kloosters en de gevarieerde stedenrij Linz–Wenen–Boedapest maken deze route tot een indrukwekkende "cul-tour". Maximilian Semsch was hier van juli tot september 2018 onderweg in vier landen.

De route:

1) Jonge Donau - Sigmaringen

2) Donaudurchbruch bij Kelheim

3) Wachau

4) Hongarije

5) Kroatië

6) IJzeren Poort

7) Donaudelta

De route:

1) Jonge Donau - Sigmaringen

2) Donaudurchbruch bij Kelheim

3) Wachau

4) Hongarije

5) Kroatië

6) IJzeren Poort

7) Donaudelta

1. Jonge Donau - Sigmaringen

Donaueschingen: Midden in de stad begint de Donauradweg die Maximilian in de komende acht weken langs de Donau leidt. Nu is de rivier nog maar een beekje en in Immendingen verdwijnt hij in onderaardse holten een tijdje zelfs helemaal uit het zicht, maar tussen Beuron en Sigmaringen verschijnt het rivierlandschap dan weer in volle glorie. Hoge kalkformaties met kanteelachtige structuren aan beide zijden van het nauwe dal, het schilderachtige klooster Beuron en een landschap zonder wegen zodat je de schitterende natuur volkomen ongestoord kunt beleven: In de omgeving rondom Sigmaringen is de hier nog jonge Donau meteen bij het begin van de tocht al fascinerend, met een van de mooiste etappes van de hele fietsroute.

2. Donaudurchbruch bij Kelheim

Na een uitstapje naar bezienswaardigheden als de beroemde Munster van Ulm, Ingolstadt en de middeleeuwse stadskern van Regensburg, wacht na het klooster Weltenburg een bijzondere belevenis. En dat betekent hier: met je eBike op een als "praam" aangeduid bootje via de indrukwekkende Donaudurchbruch varen tot aan Kelheim. Met tal van bochten slingert de Donau zich hier door het Frankische Juragebergte. Vanaf de eBike kun je dit schouwspel niet bewonderen. Het dal is nauw en daarom verlaat de fietsroute de rivieroever op deze plek. Maar je wordt meer dan schadeloos gesteld door het panorama vanaf het uitzichtpunt bij de Befreiungshalle in Kelheim en het prachtige uitzicht vanaf het dak van het gebouw. 

3. Wachau

Vanaf Passau is er een fantastische route naar Linz. Daar mag je je culturele highlights zoals het straatkunstfestival "Pflasterspektakel" in juli, dat geldt als een van 's werelds grootste outdoor galerieën, niet laten ontgaan. Ook de verdere rit richting Wachau heeft veel bezienswaardigheden te bieden. Het cultuurlandschap rondom het Donaudal is door Unesco bestempeld als werelderfgoed en de route tussen Melk en Krems wordt dan ook tot de fraaiste stukken van de Donauradweg gerekend. Een aantrekkelijke tussenstop is de op 300 meter hoogte boven de rechter Donauoever gelegen kasteelruïne Aggstein, een van de best bewaarde kasteelruïnes van Oostenrijk. Het uitzicht op de Donau en op Wachau is grandioos en de ca. 150 m lange burcht is beslist een van de hoogtepunten van de etappe. Niet ver daarvandaan wordt je met een pont gemakkelijk overgezet naar Spitz op de andere rivieroever. En als je van romantiek houdt, kom je als je in Wachau fietst bij zonsondergang volop aan je trekken...

4. Hongarije

Na de grootstedelijke sfeer van Wenen en Bratislava voert de Donauradweg je mee richting Hongarije, eerst over een bijna onbegaanbaar stuk met kuilen, diepe sporen en plassen. Maar vervolgens strekt zich een prachtig rivierlandschap voor je uit met brede en – met een beetje geluk – verrassend weinig mensen op droomachtige stranden waar je heerlijk kunt ontspannen. Een bruisend stadsleven, fascinerende Donau-impressies en de charme van een springlevende miljoenenmetropool wachten de eBiker vervolgens in Boedapest – de stad waar Maximilian Semsch tijdens zijn verblijf van drie dagen meteen verliefd op werd. Een stuk rustiger gaat het eraan toe bij kamperen in de vrije natuur: Wildkamperen is in Hongarije toegestaan en de betoverende zonsondergangen, zoals hier 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, ongerepte oevers en de weelderige flora en fauna zijn inclusief. Tot aan Baja en richting de Kroatische grens fiets je over meestal goed aangelegde wegen en kun je zo af en toe ontspannen. Maximilian Semsch doet het voor.

5. Kroatië

Welkom in Kroatië! Het Kroatische stuk van de Donauradweg is maar 137 kilometer lang. Het traject loopt meestal over secundaire wegen met weinig verkeer. Maar ook wie verzot is op avontuur moet het officiële traject niet verlaten: langs de weg liggen ook nu nog mijnenvelden die niet zijn opgeruimd. Met zijn oude kastelencomplex, dat een prachtig uitzicht biedt, en de weelderige wijngaarden nodigt de idyllische plaats Ilok vlakbij de Servische grens uit tot een tussenstop. Heel bezienswaardig: de eeuwenoude wijnkelder met voortreffelijke, amper te betalen witte wijnen aan de voet van de burcht. Wie na al dat eBiken de zin in andere sportieve activiteiten nog niet is vergaan, kan zich uitleven bij het golfen omringd door wijngaarden. Ontspannen doe je vervolgens tijdens een pauze aan de Donau, waar je kunt genieten van de avondlijke rust.

6. IJzeren Poort

Na de vele highlights onderweg volgt alweer een fantastische etappe – voor Maximilian Semsch "persoonlijk het mooiste stuk". De langste kloof van Europa, de IJzeren Poort, is meer dan 100 km lang en de klippen en bizar gevormde rotspartijen omzomen hier de beide Donauoevers. Het malse groen van de bergen en de diepblauwe Donau: Dit fraaie contrast moet je je niet laten ontgaan. Wie hier wat meer tijd voor uittrekt, kan vanaf een van de vele uitkijkpunten genieten van een betoverend uitzicht op het kleurrijke landschap. Een van de mooiste uitkijkpunten bevindt zich aan de Servische kant van het nationaal park Derdap, een goede gelegenheid om te ontkomen aan het drukke verkeer aan de Roemeense kant. Kort voor de IJzeren Poort kun je trouwens nog het breedste punt van de Donau bewonderen. Hier strekt de rivier zich uit in al haar weidse, zes kilometer brede schoonheid.

7. Donaudelta

Wie de heuvelachtige landschappen, verlaten dorpen en de nogal karige toeristische infrastructuur van Bulgarije achter zich gelaten heeft, is bijna op de bestemming van de ongeveer 3.500 km lange tocht die Maximilian Semsch vanaf de bron van de Donau in Furtwangen tot aan de delta aan de Zwarte Zee heeft afgelegd. Roemenië, het laatste land van de Donauradweg, onthaalt de eBiker op schitterende landschappen, zoals de stralend goudgele heuvels van het Macin-gebergte, met groene wijngaarden en een gastvrije bevolking. Tot aan Tulcea is eBike-rijplezier steeds nauw verbonden met de natuur, op de laatste 150 kilometer tot aan de monding moet je de boot nemen. Maar dat is geen nadeel: De rijke natuur met meer dan 5.000 dier- en plantensoorten kan aan boord in alle rust worden bewonderd – voor langeafstandsfietser Maximilian Semsch was deze afsluiting "de kroon op een spannende reis".

De eBike van Maximilian

Accu: 2 x 500 watt DualBattery

Met  twee Accu's onderweg. Met 2 x 500 watt beschikt avonturier Maximilian Semsch ook op langere tochten gegarandeerd over de vereiste energie.     

Boord­computer: Nyon

Met de alles-in-één boordcomputer Nyon zijn navigatie, eBike-bediening en rijgegevens in één apparaat verenigd.

Aandrijving: Performance Line CX

Het ultieme systeem voor sportief eMountainbiken offroad en in de bergen. De Performance Line CX maakt sportieve dynamische acceleratie mogelijk, ook in bergachtig terrein.