Een gewichtige kwestie 

Hoeveel kilo zetten eBikes op de weegschaal?

Een gewichtige kwestie 

Hoeveel kilo zetten eBikes op de weegschaal?

eBike-gewicht: Zo zwaar zijn elektrische fietsen werkelijk

Elektrische bikes wegen meestal meer dan gewone fietsen, dat komt vooral door de motor en de accu. Maar hoeveel precies "meer"? Hoe zwaar is een eBike meestal en hoeveel dragen de aandrijving en de accu bij aan het gewicht? Hier leer je meer over het gewicht van eBikes.

Zo functioneren elektrische fietsen

eBikes – we bedoelen dan gewoon elektrische fietsen – hebben een ingebouwde elektromotor. Als je op de pedalen trapt, ondersteunt de aandrijving van Bosch op de trapas, de Drive unit, jouw trapkracht tot een rijsnelheid van 25 km/u. Meestal heb je daarbij de keuze uit vier ondersteuningsniveaus, deze kun je via de Boordcomputers kiezen. Doordat je bij het trappen wordt ondersteund, kun je langere trajecten afleggen en wordt klimmen duidelijk gemakkelijker. Met de eMTB-modus voor de Bosch Performance Line en Performance Line CX wordt bergop rijden zelfs een unieke ervaring: Hij biedt een geoptimaliseerde dosering van power en een maximum aan tractie en controle.

Bosch fabriceert zelf geen fietsen, wel aandrijvingen, Accu's en boordcomputers. Gerenommeerde fabrikanten monteren de componenten in daarvoor speciaal geselecteerde fietsen. De techniek is onderling perfect afgestemd – de aandrijving Performance Line CX geldt als de krachtigste Bosch-motor.

Welke eBikes zetten hoeveel gewicht op de weegschaal

Het gewicht van een eBike is hoger dan van fietsen zonder elektrische aandrijving; elektrische fietsen zijn ongeveer zes tot tien kilo zwaarder dan vergelijkbare conventionele fietsen. Het precieze gewicht varieert naargelang de fabrikant, het type en het framemateriaal. Er bestaan ultralichte e-racefietsen met een carbon frame die minder dan zeven kilo wegen. eCargo Bikes moeten extra gewicht kunnen dragen, deze bakfietsen wegen tot wel 40 kilo. eMTB's komen op 15 tot 28 kilo, praktische vouwfietsen voor forensen wegen rond 20 kilo. Een standaard eBike heeft meestal een gewicht van 20 tot 25 kilo, inclusief motor en accu.

Bosch eBike Systems heeft de Performance Line SX ontwikkeld voor de eMountainbike-categorie "Light eMTB". Hij is lichter dan andere drive units in het Bosch-portfolio en biedt een nog natuurlijker rijgevoel. Het lage gewicht maakt deze drive unit ook geschikt voor gebruik op eGravel en eUrban Bikes.

Zoveel kilo's komen voor rekening van accu en aandrijving

Elektromotoren van Bosch eBike Systems wegen tussen drie en vier kilo. Aandrijvingen op de achterasnaaf zijn wat lichter dan middenmotoren, maar ze worden vanwege hun nadelen nog zelden gemonteerd. De accu's van Bosch eBike Systems wegen tussen tweeënhalve en drieënhalve kilo. De ruimte hiervoor is geïntegreerd in de bagagedrager of ze zijn slank op het frame of slim in het frame gemonteerd. Bij een hogere accucapaciteit neemt ook het gewicht toe. eBike-accu's van Bosch hebben een energie-inhoud van 300 tot 625 wattuur.

Andere factoren die van invloed zijn op het eBike-gewicht

Of een eBike eerder een licht- of een zwaargewicht is, hangt verder sterk af van het framemateriaal. Staal is het zwaarst, carbon het lichtst maar tegelijk ook het duurst en het meest kwetsbaar. Bij een eMountainbike kun je daarom het best kiezen voor aluminium. Dit materiaal vormt een goed compromis tussen gewicht en prijs.

Andere factoren die van invloed zijn op het eBike-gewicht: Op moderne eBikes worden hoofdzakelijk schijfremmen gemonteerd, deze zijn wat zwaarder dan velgremmen. Het nieuwe Bosch ABS-systeem voegt wat extra gewicht toe aan de eBike maar draagt wel veel bij aan de veiligheid.

Vooral belangrijk is dat Remmen, Frame en alle andere componenten zijn afgestemd op het gewicht van de eBike – een advies van de fietsdealer kan je daarbij helpen. Hier ga je naar de zoekfunctie voor Bosch eBike-dealers.