Sustainability Days 2020

Sustainability Days 2020

In het najaar van 2020 nodigden wij natuurliefhebbers via allerlei online kanalen uit naar Zuid-Tirol in de Dolomieten, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, om samen het duurzaamheidsconcept van eBike-vakanties te beleven in het CO2-neutrale Bio- en Bikehotel Steineggerhof. De deelnemers komen voornamelijk uit de reis- & outdoor- en foodsector en houden zich bezig met verschillende facetten van het thema duurzaamheid.

Milena

Een eBiker zit op een elektrische fiets en glimlacht.

 

Milena van Reisevergnügen

Milena schrijft voor het online reismagazine 'Reisevergnügen' en vroeg zich af welke elf redenen er zijn om op vakantie te kiezen voor een eBike (en niet alleen dan).

 

Milena's Blog

Camilla und Tommaso

Une cycliste du VAE avec un casque sourit
Een eBiker geeft een lezing.

 

Camilla en Tommaso van The Pill Magazine

Camilla en Tommaso zijn twee van de breinen achter 'The Pill Magazine'. Dit outdoor- en bergsportmagazine verschijnt om de twee maanden en wordt in heel Europa verspreid. Je vindt het vooral in de betere buitensportwinkels. Camilla en Tommaso hebben in artikelen Bosch eBike-sportvrouw Greta Weithaler en bergsportliefhebber Andi Gehring geportretteerd en nemen je mee op een avontuurlijke eBike-trip in het Eggental.

The Pill Magazine

Andi

Een eBiker met helm glimlach.

 

Andi Gehring

Andi is door en door bergsporter. In de zomer kun je deze inwoner van München rennend of fietsend aantreffen in de bergen, in de winter op twee latten in de sneeuw. Hij vraagt zich al geruime tijd af hoe hij zijn bergsport duurzamer kan beoefenen, ook al omdat sneeuw zo belangrijk voor hem is in de winter.

Andi's Instagram account

Lynn

Een eBiker met een helm glimlach.

 

Lynn van Heavenlynnhealthy

Lynn komt uit het hoge noorden van Duitsland. Sinds ze ziek is, houdt ze zich intensief bezig met veganistische voeding en een gezonde levensstijl. Lokaal heeft ze samen met hotelmanager Kurt typische Zuid-Tiroolse gerechten veganistisch en deels glutenvrij geherinterpreteerd. De eBike was voor hen het ideale transportmiddel om de regio op eigen kracht te verkennen.

Lynn's Blog

Anina

 

Anina van ekkoist

Anina komt uit Zürich en heeft zich in haar blog ekkoist volledig gewijd aan het onderwerp duurzaamheid. Ze is een absolute multisportatleet en was al heel snel verknocht aan eBiken, ze is al vanaf de eerste dag met ons onderweg. Anina doet verslag van haar ervaringen op de eBike in het Eggental en geeft aan welke pluspunten deze volgens haar heeft bij een duurzame vakantie in de bergen.

Anina's Blog

Kash

Een eBiker met helm gebruikt zijn smartphone.

 

Kash van The Budgettraveller

Kash is een digitale nomade in de ware zin van het woord. Hij vertelt over hoe je de wereld in stijl kunt verkennen met weinig geld. In zijn bagage heeft hij altijd zijn vriendin Sabrina met de filmcamera. Kash is in drie dagen gemuteerd tot een enthousiaste eBiker.

Kash's Blog

Greta

 

Greta Weithaler

Greta kan als geen ander mensen inspireren om te gaan eBiken. Na haar carrière als CrossCountryWorldcup-atleet probeert ze nu te genieten van haar tijd op de fiets en anderen deelgenoot te maken van dit plezier. Ze kon de deelnemers aan dit Camp ook aan het lachen maken.

Greta's Instagram account

Jérôme

Een eBiker met helm glimlach.

 

Jérôme Clementz

Na een carrière als downhill- en enduro-atleet neemt Jérôme intussen vooral de tijd om op de fiets samen met zijn gezin met volle teugen te genieten. Zijn zoontje Emil zit meestal in het kinderzitje. Samen met Greta leidde hij de toertochten en liet hij iedereen stukje bij beetje kennismaken met het alpine eBiken.

Jérôme's Instagram account

Samen met de Zuid-Tiroolse Greta Weithaler en Jérôme Clementz, beide atleten en merkambassadeurs van Bosch eBike Systems, wilden we mensen met heel verschillende achtergronden enthousiast maken voor het thema duurzaam toerisme met de eBike en samen uitdagen tot creativiteit.

Ons doel in het Sustainability Camp was om de bergen in te gaan met mensen die dit anders niet doen, althans niet met een eBike, maar die wel intensief bezig zijn met reizen en duurzaamheid. Gedurende drie dagen konden we de regio rond Latemar, Karerpass en Rosengarten op de eBike verkennen en het thema duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven belichten.

"Het was erg belangrijk voor ons om deze verschillende mensen en verschillende perspectieven hier binnen het thema duurzaamheid bijeen te krijgen. We kregen nieuwe ideeën over de rol die de eBike kan spelen als het gaat om een duurzamer toerisme."

Greta Weithaler

Het duurzaamheidsconcept op de Steineggerhof

Het biologische en fietshotel van de eBike-vakantie in Zuid-Tirol is te zien in de zon.

In de directe nabijheid van de Zuid-Tiroolse hoofdstad Bolzano, in het zuidwesten van de Dolomieten, ligt de vakantieregio Eggental. Kurt Resch en zijn bio- en bikehotel Steineggerhof zijn het ideale vertrekpunt voor een duurzaam verblijf in de bergen. De Steineggerhof hoort tot de hotelgroep 'biohotels' en tevens tot de 'bikehotels Zuid-Tirol'. Het hotel werkt klimaatneutraal en ondersteunt als CO2-compensatie projecten voor herbebossing en schoon drinkwater. Groenten en kruiden komen voor het merendeel uit eigen tuin en er wordt hoofdzakelijk vegetarisch en veganistisch gekookt. Een ideale plek voor een verblijf in de bergen met de eBike.

En zo kan een typische dag in de Steineggerhof eruitzien:
  • Begin de dag met yoga en een boswandeling (Shinrin-Yoku)
  • Uitgebreide eBike-tochten naar het Rosengarten-massief, de Karerpas of rond de Latemar, begeleid door Nyon of een lokale gids.
  • Tips voor rijtechniek bij eBiken
  • Een veganistische kaiserschmarrn op het middaguur
  • Wandeling naar de Erdpyramiden
  • Culinaire hoogtepunten in de avond
Een eBiker staat voor het Bio- en Bikehotel Steineggerhof, lachend en met haar helm in de hand.
Vier eBikers zijn met hun elektrische fiets op pad, op de achtergrond ziet u de Dolomieten in Zuid-Tirol.

"Je hebt ons echt gelukkig gemaakt." 

Milena van Reisevergnügen

De kok en een eBiker zijn op een CO2-vrije eBike-vakantie in het Bio- en Bikehotel Steineggerhof.
Dit is het vegetarische gerecht dat eBikers eten tijdens hun CO2-vrije vakantie op de Steineggerhof.
Twee eBikers zijn op tournee in een duurzame vakantie. Op de achtergrond zie je de Dolomieten in Zuid-Tirol.
"Ik denk dat eBikes in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in duurzaam toerisme. In het begin was ik erg sceptisch maar toen ik eenmaal op de fiets zat, kwam er meteen een glimlach op mijn gezicht."

Lynn Höfer

Een eBiker beleeft het bos op boswandeling (Shinrin-Yoku)
De deelnemers beginnen hun dag in een duurzame eBike-vakantie met yoga.
Duurzame eBike-vakantie aan een meer in Zuid-Tirol, op de achtergrond zie je de Dolomieten.
"De rust in de natuur en deze absolute focus tijdens yoga zijn voor mij de ideale balans voor lange toertochten op de eBike."

Andi Gehring

In een intensieve workshop hebben we, op de laatste dag na alle eerste ervaringen, onze gedachten en ideeën over het thema duurzaamheid met elkaar uitgewisseld. In twee kleine groepen werkten we ideeën uit om toerisme te verduurzamen en vooral ook om dit op een manier te communiceren die zelf ook echt duurzaam is. De focus lag daarbij op lokale mobiliteit, die vooral in alpiene en landelijke gebieden veel kan winnen door het gebruik van eBikes. Een heenreis met de trein moet gemakkelijk mogelijk zijn met een huursysteem zoals bij de Steineggerhof. Maar bovenal was iedereen het erover eens dat de regio met de eBike veel grondiger kan worden verkend en dat hiermee tegelijkertijd de toegankelijkheid wordt verbeterd.

Het Camp werd afgesloten met een flinke borrel en een bezoek aan de Rosengarten. Nog één keer je hoofd leegrijden, de besproken kwesties inhoudelijk op een rijtje zetten en terugkomen met een glimlach en een hele serie nieuwe ideeën.