Het toerisme van de toekomst

Goed uitgerust op fietsvakantie

4,5 miljoen Duitsers gebruiken hun fiets op vakantie om op ontdekking te gaan. Dat is de uitkomst van het fietsvakantieonderzoek van de ADFC van 2016. Het aandeel eBikers in die groep is in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld, tot 11%. Logisch: eBikes maken langere tochten mogelijk, heuvels zijn geen probleem meer en dankzij de elektrische ondersteuning kan iedereen op zijn eigen niveau fietsen. Voor fietsvakanties is echter een goede voorbereiding nodig. Zo'n 90 procent van vakantiefietsers haalt volgens de ADFC informatie en digitale kaarten van het internet. Niet alleen Google Maps wordt steeds belangrijker, ook andere digitale hulpmiddelen winnen terrein. 33 procent kiest voor GPS-apparaten zoals Nyon, de eerste alles-in-één boordcomputer voor eBikes. Goed uitgerust en goed aangesloten: het zijn doorslaggevende factoren voor een geslaagde fietsvakantie. Dit jaar worden diverse initiatieven gelanceerd om de vakantiefietsers nog meer mogelijkheden te bieden.

eBike-routes op de Schwäbische Alb

De stad Münsingen voert een pilotproject uit om het toerisme te bevorderen, met ondersteuning van Bosch eBike Systems. Op de Schwäbische Alb wordt een mobiliteitscentrum gebouwd, dat vanaf de zomer van 2016 onder andere eBike-verhuur aanbiedt. Ook fungeert het centrum als startpunt voor vijf eBike-tours door het natuurgebied met UNESCO-status. Bij talrijke laadstations kunnen eBikers nieuwe energie tanken. Voor de idyllische touren over de Kuppelalb staan 17 eBikes klaar, allen voorzien van een Bosch-aandrijvingssysteem en een Nyon-boordcomputer. Er zijn fietsen met lage opstap en stoere eMTB's, dus voor ieder wat wils. De tochten lopen uiteen van 25 tot 60 kilometer, de hoogtemeters gaan van 200 tot 800. Met het lichte duwtje in de rug van de aandrijving worden het ontspannen eBike-ervaringen.

Meer informatie op www.muensingen.com/e-bike

Infrastructuur voor eBikes duurzaam versterken

Bij een project van het dealerverband ZEG is het doel een duurzaam opgebouwde infrastructuur voor eBike-toeristen. "We zijn wereldmarktleider op het gebied van aandrijvingsystemen voor eBikes, dus een intelligent opgebouwde infrastructuur voor fietsers is voor ons van groot belang. Daarom werken we mee aan initiatieven voor de lange termijn voor fietsnetwerken met laadstations. We willen ondersteuning en service bieden aan alle eBikers en belangstellenden, ook op vakantie", legt Fleischer uit. De kern van het project: een omvangrijk netwerk van oplaadpunten voor eBikes. Verspreid over Duitsland en Oostenrijk zijn vanaf voorjaar 2016 zo'n 3500 eBikes met Bosch-aandrijvingssysteem beschikbaar bij speciale verhuurlocaties en toeristische aanbieders, zoals hotels, pensions, vakantiewoningen en VVV's. 670 servicepartners verzorgen het onderhoud van de eBikes. Via een mobiele app kunnen gebruikers de dichtstbijzijnde verhuurlocatie vinden en direct via hun smartphone een fiets reserveren. Experts van Bosch eBike Systems ondersteunen de aanbieders in de afzonderlijke regio's met trainingen en informatie.

Voor meer informatie over de verhuurlocaties en de beschikbaarheid van fietsen bij u in de buurt kunt u terecht op: www.travelbike.de en www.travelbike.at 

BikeHotels Südtirol – met de eBike naar grote hoogte

"Er is momenteel veel aandacht voor sportieve toepassingen. Het duwtje omhoog wordt steeds populairder onder mountainbikers", vertelt Claus Fleischer, productmanager van Bosch eBike Systems. 70% van de toeristen in Zuid-Tirol wil een sportieve vakantie. Deze trend wordt aangewakkerd door de samenwerking met de vereniging BikeHotels Südtirol, een verband van 39 Bike-hotels en 8 fietsscholen. De 10 hotels die momenteel door Bosch eBike Systems gecertificeerd zijn, bieden hun gasten een pechservice door getrainde experts, laadstations, kaarten voor tochten en speciale aanbiedingen voor short stays en weekpakketten. Bovendien organiseren ze begeleide eBike-tochten met opgeleide bikeguides, die de omgeving op hun duimpje kennen. Voor vakantiegangers die liever zelf op ontdekking gaan, is er Nyon. Route invoeren, en direct op pad!

Meer informatie op www.bikehotels.it/de/mountainbike-enduro-freeride/ebike-emtb.html

Terug naar overzicht