De juiste dealer: (g)een kwestie van geluk

eBikes worden steeds populairder, het gebruik blijft toenemen. Met het groeiende aantal liefhebbers wordt ook het aanbod steeds groter en diverser. Om de juiste eBike voor uw persoonlijke wensen te vinden, is een aankoopadvies nagenoeg onmisbaar. Adviseur René Gottschalk van Bosch laat weten hoe u de juiste dealer vindt.

Het gaat om vertrouwen

Een goede fietsenhandel moet goed bereikbaar zijn en naast een uitnodigend lichte en opgeruimde verkoopruimte, vooral een goed productassortiment bieden. Het assortiment dient te bestaan uit fietsen van verschillende fabrikanten en met verschillende aandrijvingssystemen, zodat de koper diverse modellen kan testen en vergelijken. Ook de motivatie en de manier waarop de dealer met de klant omgaat, spelen een grote rol: Uitgebreide vakbekwaamheid, aandacht en rekening houden met persoonlijke wensen vormen de vertrouwensbasis die bij de aankoop van een eBike zo belangrijk is. Professionele dealers beschikken bovendien over een goed uitgeruste werkplaats en laten zich continu bijscholen, bijvoorbeeld door regelmatig deel te nemen aan de gespecialiseerde eBike-cursussen die Bosch aan dealers aanbiedt. Iemand die bij het betreden van een winkel het liefst rechtsomkeert maakt, zou dat ook meteen moeten doen.

Proefritten

De geïnteresseerde klant zou in elk geval de mogelijkheid moeten hebben om verschillende eBikes uit te proberen. Alleen met een proefrit kunnen de rijeigenschappen van de betreffende modellen en aandrijvingssystemen worden ervaren – hetzij op een testparcours op het terrein van de dealer, hetzij tijdens een uitprobeerdag/-weekend. Vooral de laatste optie biedt voordelen, omdat de fiets dan uitvoerig en onder praktijkomstandigheden kan worden getest. Daar zijn soms wel kosten aan verbonden.

Gebruikersprofiel

De belangrijkste vraag vóór de aanschaf van een eBike is wat de klant met de fiets wil gaan doen: wil hij graag tochten maken, naar het werk op en neer pendelen, kleine trips maken in het weekend of sportief mountainbiken? Als de individuele wensen met betrekking tot de eBike duidelijk zijn en de juiste fiets gevonden is, moet de dealer de zitpositie van de klant controleren. Alleen wanneer de ergonomie bij de frame-, stuur- en zadelhoogte klopt en de verende voorvork goed is ingesteld, zijn rijplezier en welbevinden bij het fietsen gegarandeerd.

Individueel advies

Met goed advies is het fijner fietsen. De dealer moet de klant daarom uitgebreid informeren over de opties en welke voor- en nadelen de verschillende modellen en aandrijvingssystemen hebben. Bosch biedt drie verschillende drive units aan, afgestemd op verschillende behoeften en toepassingen. Naafversnelling met terugtraprem of een derailleur? De dealer moet de klant bovendien informeren over het juiste onderhoud van de fiets en de accu – belangrijk aspecten om zo lang mogelijk plezier te hebben van de eigen eBike. In de praktische accugids van Bosch staat op broekzakformaat de belangrijkste informatie voor de klant samengevat.

En na de aankoop?

Goede dealers bieden de klant een eerste inspectie aan, waarbij de eBike – na ongeveer vier weken of 300 gereden kilometers – aan een uitgebreide controle wordt onderworpen. Vervolgens moet de dealer met behulp van de Bosch-diagnosetool de volgende servicebeurt vastleggen. Regelmatige inspecties garanderen dat de klant zoveel mogelijk van zijn eBike kan genieten. In het ideale geval biedt de dealer daarvoor een handige afhaal- en bezorgservice aan.

Als aan de genoemde eisen is voldaan, is de klant bij zijn dealer in goede handen.

Bosch eBike service-serie

eBiker op een verkeersoefenterrein
Belangrijke tips voor eBike-rijtechniek

Een iets hogere snelheid, meer gewicht en een ander rijgedrag – bij eBikes zijn er kleine verschillen met een gewone fiets. Daarom hebben we voor beginnende eBikers enkele belangrijke tips op het gebied van eBike-rijtechniek verzameld.

Meer informatie

Veilig de winter door

Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets.

Meer informatie

11 vragen over de eBike-accu

Wat zijn de verschillen tussen accu's? Wat is de actieradius van de acculading? Thomas Raica, hoofd Technische klanttoepassingen, geeft informatie en tips.

Meer informatie 

10 redenen voor een eBike

eBiken is in opkomst. Jong of oud, stedelijk of sportief – met elektrische rugwind rijdt iedereen relaxter, langer en frisser.

Meer informatie 

Reiniging en transport

Hoe kan ik mijn eBike correct en veilig vervoeren? Hoe maak ik mijn eBike op de juiste manier schoon? Bosch eBike Systems informeert u over de transportmogelijkheden en de do's en don'ts bij het schoonmaken van eBikes.

Meer informatie 

Pendelen met de eBike

Met de eBike naar het werk pendelen houdt u fit, ontziet de portemonnee en is bovendien milieuvriendelijk. Dus waarom de auto niet een keer in de garage laten staan en in plaats daarvan op het zadel met zachte ondersteuning de pedalen intrappen?

Meer informatie 

Reizen met de eBike

Beweging en ontspanning combineren – zo ziet de perfecte vakantie eruit voor veel mensen. In het bijzonder fietsvakanties met de eBike worden steeds populairder. Bosch eBike Systems heeft een paar belangrijke tips voor u op een rij gezet.

Meer informatie