De ontstaansgeschiedenis van Dark Crystal

Legendarische singletracks ontstaan niet zomaar. Er is visie en toewijding nodig voor het praktische, allround werk van trailbouwers zoals Scott Veach.

Nu bekijken

De ontstaansgeschiedenis van Dark Crystal

Legendarische singletracks ontstaan niet zomaar. Er is visie en toewijding nodig voor het praktische, allround werk van trailbouwers zoals Scott Veach.

Nu bekijken

Als het gaat om singletrack-juweeltjes, is er in de wereld waarschijnlijk geen steengroeve die zo oogverblindend mooi is als Whistler in British Columbia. Omringd door hoge bergtoppen en donker oerbos, herbergt de mystieke locatie meer dan 1.000 kilometer aan legendarische mountainbiketrails.

Eén route springt eruit. Dark Crystal daalt bijna 700 hoogtemeters af door een met mos bedekt sprookjeslandschap op Blackcomb Mountain. De route is in 2015 aangelegd door Scott Veach en Ben Haggar en is een van de iconische trails van Whistler geworden; hij is dus bij velen populair. Net zoals zijn naamgenoot - de cult-animatronic-fantasiefilm uit 1982 van Muppets-maker Jim Henson - rust op de legende van de Dark Crystal-trail zowel een zegen als een vloek.

"We wilden iets snels en vloeiends maken, zonder verrassingen", aldus Veach, een webontwikkelaar die in 2014 vanuit Santa Cruz (Californië) naar Whistler verhuisde. "Een trail waar alles zo natuurlijk mogelijk met elkaar verbonden was. Een waar je jezelf kunt laten gaan." Daarin ligt de zegen: De renners die zich een weg omhoog banen over een zeven kilometer lange, steile en onverbiddelijke grindweg naar de Dark Crystal-top van de trail, hebben nu een waanzinnig leuke, enorm uitdagende afdaling voor zich liggen. De vloek? Met talloze uren vrijwilligerswerk aan het onderhoud heeft Veach beloofd om de oorspronkelijke visie van de trail in stand te houden.

De trail, bijna drie kilometer lang, loopt door een verscheidenheid aan klassiek Whistler-terrein, met aflopende granietplaten en navigatie over door technische wortels en rotsen, met elkaar verbonden door leemachtige bermen en natuurlijke hobbels. Het is een juweeltje dat tot stand gekomen is dankzij passie. Veach schat dat er 2.400 uur vrijwilligerswerk is gaan zitten in het aanleggen van dit gewijde lint van zand, en er is elk jaar 120 uur extra nodig om het te onderhouden.

"Ik wil dat mensen genieten van hun tijd op de trail en ik wil dat ze dat gevoel van plezier vasthouden. Het gaat niet om trots, het gaat meer om de ervaring. En ik wil dat die van hoge kwaliteit is, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die er rijdt."

- Scott Veach

Het verhaal van Dark Crystal resoneert in hoge mate met dat van Bosch eBike Systems. "We zijn al 12 jaar actief in de fietsenbranche", vertelt Steven Sheffield, teamleider productbeheer en bedrijfsontwikkeling bij Bosch. "In de begindagen van eBikes namen veel eBike-tegenstanders het standpunt in dat je de heuvel op moet om te genieten van de rit naar beneden. Tegenwoordig zien we dat anders. Wij vinden dat je van de trail mag genieten door een bijdrage te leveren, door deel te nemen aan trailwerkzaamheden, door een schop op te pakken, en door de volgende generatie te ondersteunen.

"Eén ding dat we hebben geleerd, is dat iedereen iets moet teruggeven. We zien dat als een fundamenteel onderdeel van onze rol, of het nu gaat om het bouwen van meer of betere trails; we moeten gewoon deel uitmaken van die gemeenschap." Om die toewijding te ondersteunen, schenkt Bosch tijd, fietsen en financiële steun aan trailbouwers en trailbouwverenigingen voor het aanleggen van trails, het sponsoren van trails - niet alleen voor eBikes goedgekeurde trails - en het uitlenen van eBikes aan terreinbeheerders. "We willen mountainbiken in het algemeen ondersteunen", vervolgt Sheffield. "We realiseren ons dat we het samen moeten doen."