Bosch eMTB Challenge

Bosch eMTB Challenge

Competitie met maximale funfactor

De Bosch eMTB Challenge begint aan een nieuw seizoen. In 2024 reist de serie eBike-wedstrijden, georganiseerd door Bosch eBike Systems, door drie Europese landen. In Duitsland is de Challenge te gast op het Bike Festival Willingen – andere stops in de Challenge zijn Italië en Zwitserland. 

Riva (IT)

Riva (IT)

03.05.2024

De Bosch eMTB Challenge vindt dit jaar weer plaats in het Italiaanse Riva del Garda aan het Gardameer. Tijdens het Garda Trentino BIKE Festival ligt de nadruk niet alleen op dolce vita maar ook op de trails rond het Gardameer.

Naar de registratie

Willingen (GER)

Willingen (GER)

24.05 - 26.05.2024

Voor de zesde keer maakt de eMTB Challenge een stop op het grootste Bike Festival van Duitsland. De deelnemers kunnen rekenen op een prachtige natuurlijke omgeving midden in het Hochsauerland.

Naar de registratie

Verbier (CH)

Verbier (CH)

15.08 - 18.08.2024

Fantastische alpiene landschappen gecombineerd met fascinerende trails en een geweldige sfeer, dat vooruitzicht biedt de eMTB Challenge op het Verbier E-Bike Festival in Zwitserland ook dit jaar weer.

Naar de registratie

Afwisselende trails voor iedereen

Bij de Challenge verwachten eMountainbikers afwisselende trails in indrukwekkende landschappen. Gemiddeld moeten de fietsers circa 35 kilometer en 1.000 hoogtemeters overbruggen. Daarbij komt het evenzeer aan op rijtechniek en oriëntatievermogen als op conditie en slim accumanagement. De stages zijn een combinatie van verschillende uphill- en downhillroutes en worden zonder voorafgaande training zo snel mogelijk gereden. Op de tussenliggende routes draait het echter niet om snelheid, maar is juist een goed oriëntatievermogen van belang. 
De verschillende soorten stages en de bijzonderheden daarvan worden hier uitgelegd: 

Uphill-etappes

In de uphill-etappes komt het naast conditie en motorprestaties vooral aan op eBike-rijvaardigheid. Obstakels en kleine niveauverschillen dagen de berijder daarbij evenveel uit als haarspeldbochten. Een 'No Feet Zone' tijdens de Challenge moet zonder afstappen worden volbracht, anders wordt als straf extra tijd bijgeteld. Vervolgens kan worden gekozen tussen een lastige en eenvoudige routes.

Downhill-etappes

Downhill-etappes vormen een belangrijk onderdeel van de Bosch eMTB-Challenge. Over oneffenheden, stenen, boomwortels en trappen gaat het bij de downhill-etappe richting dal. Afhankelijk van ervaring en prestatieniveau kan ook hier worden gekozen tussen een lastige en een van de makkelijke routes.

Tussenliggende routes

Bij de tussenliggende routes vindt geen tijdregistratie plaats, maar gaat het meer om het oriëntatievermogen van de deelnemers. Deze routes worden op basis van kaarten gereden. Daarbij moeten verschillende punten in de buurt van het traject worden gevonden en bezocht. Voor elk ontbrekende punt wordt straftijd bij de etappetijden opgeteld.

Twee klassen

Vanaf dit seizoen verschijnen de eMountainbikers in twee wedstrijdklassen aan de start: in de kampioensklasse 'Amateur' is de technische moeilijkheidsgraad iets lager, zodat ook hobbyfietsers met MTB-kennis kunnen deelnemen. De categorie 'Advanced' is vooral bedoeld voor ervaren mountainbikers van wie in een extra stage het een en ander wordt gevraagd. Bovendien moeten ze een grotere lus rijden – een zowel conditionele als technische uitdaging, waarbij het ook aankomt op het juiste accumanagement. 

Gewilde startplaatsen

De vraag naar startplaatsen voor de eMTB Challenge zal ook dit jaar weer groot zijn. "Gelijkgestemden tegenkomen, fantastische trails verkennen met de eMTB, jezelf uitdagen en daarbij veel plezier hebben – dat is waarvoor we de serie in het leven hebben geroepen", aldus Claus Fleischer. "Het wedstrijdformat sluit zeer goed aan bij eMountainbikers van alle prestatieniveaus." Om deze reden worden de startplaatsen ook dit jaar beperkt tot 200 per evenement. 
In alle drie landen kunnen de fietsers zich verheugen op afwisselende trails in een indrukwekkend landschap.